Prefabrik

1980 darbecilerine 'yargı yolu' açılabilir!

1980 darbecilerine 'yargı yolu' açılabilir!.23121
23.08.2010 / 09:46:49

Zamanaşımı zırhı kalkıyor! 78'liler derneği: O mezarı bulursak başta 12 Eylül yönetimine dava açacağız.

Facebook Twitter
Yazı Boyutu:

12 Eylül'de idam edilen ancak mezarı bir türlü bulunamayan Veysel Güney'in izini yıllar sonra bulan 78'liler Derneği, “Eğer cenaze bulunursa, yeni bulunduğu için zamanaşımı işlemeyecek ve biz başta Evren olmak üzere tüm darbeciler hakkında dava açacağız” diyor.

Veysel Güney, 12 Eylül darbesine üç ay kala Gaziantep'te arkadaşı Ali İhsan Özer'le birlikte kaldığı eve yapılan operasyonda yakalandı. Çatışmada Özer ölürken Güney yaralı olarak yakalandı. Güney, olay sonrasında Teğmen Akkaya'yı öldürdüğü iddiasıyla yargılandı ve iki duruşmada idam cezası aldı. Avukat tutmasına ve beş ay kaldığı cezaevinde ailesiyle görüşmesine bile izin verilmeyen Güney, 10 Haziran 1981'de idam edildi.

Yakalandığından beri görüşmediği ailesiyle idam günü sadece bir dakika görüşebilen Güney'in cenazesi ailesine teslim edilmedi. Cenazenin ailesine verilsin diye bir tutanakla Yüzbaşı Burhan Erdem'e teslim edildiği belirlendi ancak sonrası tam bir muamma. Mersin 78'liler Derneği'ne gelen bir bilgi üzerine Gaziantep Eski Mezarlığı'nda idam edilerek öldürülmüş isimsiz bir cesedin bulunduğu ortaya çıktı. 2006 yılında ailenin isteği üzerine mezar açıldı ancak DNA sonuçları olumsuz çıktı.

O mezarda yatan Güney

Mersin 78'liler Derneği eski Başkanı Ethem Dinçer ise DNA testlerinin sonuçlarıyla ilgili ciddi kaygıları olduğunu belirterek, “İdam 10 Haziran'da yapıldı ama askerler 9 Haziran'da yer ayırtmış olabilir çünkü ölüm nedeni idam ve geldiği yer orduevi yazan kimliği belirsiz bir ceset var o mezarda. O dönemde idam edilen herkesin cenazesi ailesine teslim edilirken neden Veysel'in ki verilmedi” dedi.

Güney'in cenazesi neden verilmediği sorusuna ise çeşitli yanıtlar bulduklarını anlatan Dinçer, “Veysel Devrimci Yol'dan idam edilen ilk isimdi ve mezarının bir gösteri yerine dönüşebileceği düşüncesiyle verilmemiş olabilir. Biz cenazenin teslim edildiği subayın adını ve şu andaki adresini savcılığa bildirdik ama bir sonuç alamadık. Şu anda bize Veysel'in mezar yerinin gösterilmemesini ise darbecilerin yargılanmasının engellenmesi olarak düşünüyorum. Bu dava ile ilgili zaman aşımı cenaze bulunamadığı için başlamadı. Eğer cenaze bulunursa biz o dönemde başta Kenan Evren olmak üzere tüm darbeciler hakkında dava açabiliriz ve bu örnek bir dava olur. “ diye konuştu.

Veysel Güney'in son mektubu idamından 25 yıl sonra Mersin 78'liler Derneği'nin çabalarıyla bulundu.

İşte o mektup:

“Değerli babacığım ve Tüm dostlarım,

Ben hiçbir şahsi çıkarımı gözetmeden ülkemin bağımsızlığı ve halkımın kurtuluşu için doğru bildiğim yolda inanarak mücadele ettim. Ben kimseyi öldürmedim, suçsuzum. Gösterdikleri gerekçeyi dahi mahkemesi sonuçlanmadan karar verildi. Onlara göre suçlu olabilirim. Çünkü onlar ülkeyi yabancılara peşkeş çeken ve onlarla bir avuç işbirlikçi mutlu azınlık işbirliği yapmaktadırlar.

Babacığım,

Ben ölüme seve seve gidiyorum, bir namussuzluk ve bir şerefsizlik yapmadım. Onun için hiç üzülmeniz gerekmez. Benim binlerce annem babam olduğu gibi sizin de binlerce oğlunuz var. Mezarımı yol kenarına kazın / devrim şehidi yazın / Başına yumruklu yıldız kazın / Gidiyorum ölümsüzlüğe hoşçakalın... Selamlar. Sizin Veysel”

Facebook Twitter Yahoo Google Linkedin Stumbleupon Delicious

*

*


*