Ayasofya, yıllar sonra Meclis gündeminde

AK Parti Adana Milletvekili Atilla Başoğlu, Ayasofya’nın müzeye çevrilmesine ilişkin kararnamede yer alan Atatürk’ün imzasının ‘sahte olduğu’ ve metinde ‘ibadete kapatılacak’ ibaresinin yer almadığına ilişkin iddiaların devlet tarafından araştırılmasını istedi. Bu amaçla Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Başoğlu, Zaman’a yaptığı açıklamada, Atatürk’ün imzasının sahte olduğunun tespiti durumunda Ayasofya’nın ibadete açılması gerektiğini savundu. Başoğlu, “Hakkın iadesi gerekir. Ayasofya’nın ibadete açılmasında bir sakınca değil, fayda görüyorum.” dedi.
Ayasofya Camii, 22 Kasım 1934’te çıkarılan bir kararname ile ibadete kapatılarak müzeye dönüştürüldü. Soyadı Kanunu’ndan önce çıkarılan kararnamede Atatürk’ün imzası ‘K. Atatürk’ şeklinde bulunuyor. Atatürk’ün bu tarihlerde ‘Gazi Mustafa Kemal’ imzasını kullandığı biliniyor. Emniyet Genel Müdürlüğü de 1997’de yaptığı incelemede bu imzanın Atatürk’ün normal imzasıyla örtüşmediğini belirledi. Kararnamenin farklı sayfalarında farklı antetli kâğıtlar kullanılması ve Danıştay’dan görüş alınmamış olması da Ayasofya hakkında verilen karara ilişkin şüphe doğurmuştu. Dönemin önemli isimlerinden Şükrü Kaya da Ayasofya’nın ibadet bölümünün müze yapılması fikrine Atatürk’ün çok kızdığını açıklamıştı.
Ayasofya’ya ilişkin bütün bu bilgileri hatırlatan AK Partili Atilla Başoğlu, bu konuda üç ayrı bakanın cevaplandırması için Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’dan Atatürk’e ait olarak gösterilen imzanın doğruluğunun tespiti konusunda bakanlığın bir çalışması olup olmadığını soran Başoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’den de söz konusu kararnamenin geçerliliğinin tespitini istedi.
DİĞER HABERLER
Erdoğan: Yaşananlar rezalet
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 23 Nisan özel oturumunda yaşananların rezalet olduğunu söyledi.
Erdoğan: TBMM'de yaşananlar rezalet
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de yaşanan rezaleti değerlendirdi.