Bush terör yasasına onay verdi

Beyaz Sarayda düzenlenen imza töreninde Başkan Bush, yasanın terörle mücadelede "hayati bir araç" olduğunu söyleyerek, yasanın terör zanlılarına işkence yapılmasına izin verdiği iddialarını reddetti.
Başkan Bush'un imzasıyla yürürlüğe giren yasaya karşı olanlar, bunun Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatına (CIA) gizli sorgulamaları sürdürme ve işkenceye çok yakın yöntemler uygulama olanağı sağladığını savunuyor. Yasa ayrıca, Amerikan yönetimine mahkumlara davranış konusundaki uluslararası kuralları yorumlayabilme imkanı tanıyor.
Yeni bir askeri mahkeme sistemi kurulmasını da öngören yasa, terör zanlılarına eskiye göre önemli haklar tanısa da her bir zanlının bir avukat tarafından savunulmasını ortadan kaldırıyor ve onları diğer askeri ve sivil mahkemelerde tanınan haklardan mahrum bırakıyor.
Bush yönetimi, bu yasayla CIA ajanlarının savaş suçlarından yargılanmasını engellemeyi de hedefliyor.
Tartışmalı "düşman savaşçı" kavramının kapsamını genişleten yasa, terör zanlılarının resmen suçlanmaksızın gözaltına alınmalarına izin veriyor ve onların sivil mahkemelere temyiz başvurularını kısıtlıyor.
YASAYA TEPKİLER
Bush'un imzasıyla yürürlüğe giren yasaya, Amerikan insan hakları kuruluşları tepki gösterdi.
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) yayınladığı bildiride, yeni yasanın bireylerin özgürlüğüne Amerikan tarihinde görülmemiş derecede darbe vuran bir yasa olduğunu kaydetti.
Anayasal Haklar Merkezi (CCR) Başkanı Michael Ratner de yaptığı açıklamada, insanları keyfi gözaltı, kaybolma ve mahkeme kararı olmaksızın süresiz tutuklamadan koruyan "habeas corpus" ilkesinin bu yasayla ortadan kalktığını söyledi.
DİĞER HABERLER
Trump'tan Kim Jong yorumu: Sabırsızlanıyorum
Amerika Birleşik Devletleri ile Kuzey Kore arasında önemli gelişmeler yaşanıyor.