Nejat Uygur öldü mü? Nejat Uygur son dakika

Nejat Uygur öldü mü? Nejat Uygur son dakika.8670
18.11.2013 / 20:34:03

Nejat Uygur'un öldüğü bildirildi. Usta sanatçı Nejat Uygur bugün hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin.

Facebook Twitter
Yazı Boyutu:

Uygun Uçak Bileti

10 Ağustos 1927 yılında Kilis'de doğdu.Öğretmen bir annenin ve subay bir babanın üç oğlundan ortancası olan Uygur, eğitimini Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde tamamladı. İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe'de okudu ve bu dönemde tiyatroya müsamerelerle başladı. Sarıyer, Çanakkale ve Manisa'da ortaokulu tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi'nin Heykel Bölümü'ne girdi ama mezun olamadı. Tiyatroya profesyonel olarak 1949 yılında"Nejat Uygur Tiyatrosu" ile adım attı.
 
1943 yılında Sarıyer Halkevi'nde başladığı boksla beraber spora karşı ilgisi arttı. Atletizm ve su topu yanısıra iyi bir at binicisidir. 1952 yılında Nejla Uygur ile hayatını birleştirdi. 13 yıl süren Anadolu turneleri sürecinde sırasıyla Süheyl, Süha, Ahmet, Kemal ve Behzat adlı beş erkek çocukları dünyaya geldi. Süheyl ve Behzat babalarının deyimiyle "armut ağacının dibine düştüler" ve tiyatrocu oldular.

1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

Uygur, 10 Eylül 2007'de beyin damarlarında oluşan bir tıkanıklık nedeniyle vücudun sol tarafında kısmi felç geçirdi.

Ödülleri

2007 - Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması "Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü"
2006 - Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü "En İyi Tiyatrocu" 
1999 - 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri "Belkıs Dilligil Onur Ödülü"

Filmografi

2007 - Beyaz Melek (film) 
2004 - Vizontele Tuuba (Hacı Zübeyir) 
1974 - Cafer'in Nargilesi 
1971 - Cafer Bey İyi, Fakir Ve Kibar 
1970 - Cafer Bey

Bu arada Tiyatrocu Süheyl Uygur, yanlışlıkla eskiciye sattığı babasına ait yağlı boya tabloyu müzayedede geri aldı. Uygur, tablonun ücretsiz iade edilmesine karşılık müzayedede kendisine ait eşyaları sattı. Süheyl Uygur'a ait Vespa Scooter görünümlü üç tekerlekli bisiklet bin 750 TL'ye alıcı bulurken, tahta kukla 400 TL'ye alıcı buldu.

Çukurcuma Müzayede Evi tarafından Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen 'Karma Eserler Müzayedesi', renkli görüntülere sahne oldu. Müzayedede, tiyatrocu Süheyl Uygur'a, babası Nejat Uygur'un yaptığı yağlıboya tablo bedelsiz olarak iade edildi. Süheyl Uygur da bu jeste karşılık olarak kendisine ait olan eşyaların satışını gerçekleştirdi.

Satışta Süheyl Uygur'a ait olan Vespa Scooter görünümlü üç tekerlekli bisiklet bin 750 TL'ye alıcı bulurken, tahta kukla 400 TL'ye satıldı. Bin TL'den satışa sunulan bir çift sirk palyaçosu ise çekişmeli geçen artırma sonunda bir koleksiyoner tarafından 4 bin 250 TL'ye satın alındı.

Tabloyu teslim alırken duygusal anlar yaşayan Süheyl Uygur, "Ortadaki yanlışı düzeltmek için Muzaffer Bey ile yaptığımız görüşme sonucu, eşyaların tamamının babama ait olduğu konusunda kendisine de yanlış bilgilendirme yapıldığını öğrendik. Durumu açıklayınca kendilerinin de iyi niyetli yaklaşımı doğrultusunda, bizim için manevi değeri çok büyük olan ve kızım Zeynep'e hitaben babamın yaptığı yağlıboya tablo üzerinde uzlaştık. Kendisi bu resmi bize iade etti. Ben de iyi niyete karşılık, diğer eşyaların satışını bizzat gerçekleştirmek istediğimi söyledim. Benim için farklı bir deneyim ve heyecan oldu. Müzayede sunmakla, hayatımda bir ilki de geçekleştirmiş oldum." dedi.

Facebook Twitter Yahoo Google Linkedin Stumbleupon Delicious

*

*


*