Sahipsiz cenazeler kadavra olacak
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün ''Kimsesiz Cesetlerin Bilimsel Araştırmada Kullanılması İçin Üniversitelerle İşbirliği'' konulu genelgesi sonrasında, o illerdeki Cumhuriyet Başşavcılıklarıyla protokol imzalayan Ankara ve İstanbul'daki tıp fakültelerinin kadavralarını almaya başladıkları bildirildi.
Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Hakan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anatomi ana bilim dallarının kadavra temini için birkaç yıl öncesine kadar sahipsiz ve/veya kimliği tespit edilememiş cenazelerin tıp fakülteleri tarafından kayıt altına alınarak bir yıllığına eğitim ve araştırma amaçlı kullanılmasında sorun yaşanmadığını söyledi.
Ancak, son yıllarda AB'ye uyum amacıyla çıkarılan bazı düzenlemelerin yanlış yorumlanması ve bir takım çekincelerden dolayı bu konuda sorun ortaya çıktığını anlatan Çelik, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün sözkonusu genelgesiyle uygulamanın tekrar işlerlik kazandığını belirtti.
Başkentteki Ankara, Gazi ve Hacettepe üniversiteleri tıp fakülteleriyle İstanbul'daki bir tıp fakültesinin bu kentlerdeki Cumhuriyet Başsavcılıklarıyla imzaladığı protokol sonrası ilk kadavralarını aldıklarını anlatan Çelik, bunun tıp eğitimi için sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti. Çelik, Adli Tıp Kurumunun adil bir kadavra dağıtımı yapacağını, tıp fakültelerine sahipsiz cesetlerin sırayla verileceğini belirtti.
Kadavra sorununun çözülmesi için uzun süredir büyük çaba gösterdiklerini ifade eden Çelik, ''Otopsi yapılmış olsa bile sahipsiz cesetlerin tıp fakültelerine eğitim amacıyla verilmesi, kadavra teminindeki sorunun çözümünde önemli adımlardan birisidir'' dedi.
Sorunun çözümüne katkılarından dolayı Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanı Dr. Ahmet Hakan Dinç'e bir teşekkür ziyaretinde bulunduklarını kaydeden Çelik, tıp fakültesi dekanları, hastane başhekimleri ve diğer ilgililerin de konunun ''ısrarlı takipçisi olmaları gerektiğini'' ifade etti.
-''NİHAİ ÇÖZÜM İÇİN KADAVRA İTHALİ ŞART''-
Anatomi eğitiminde kadavra üzerinde eğitim ve araştırma yapılmasının büyük önem taşıdığını, bunun yapılamaması halinde ideal bir tıp eğitiminden söz edilemeyeceğini anlatan Çelik, bütün teknolojik gelişme ve imkanların bu ihtiyacı ortadan kaldırmadığını söyledi.
İnsan kadavralarının tıp biliminin gelişmesi için kullanılmasında dini ve etik açıdan hiçbir sakınca bulunmadığını anlatan Çelik, ''İnsana olan saygıdan dolayı gerek kadavra üzerindeki çalışmalar esnasında gerekse sonrasında son derece özenli davranılıyor ve cenaze dini vecibelere uygun olarak defnediliyor'' diye konuştu.
İdeal bir anatomi eğitimi için en fazla 10 öğrencinin bir kadavra üzerinde çalışması gerektiğini, oysa Türkiye'de bu oranın istenilenin çok üzerinde olduğunu belirten Çelik, bazı tıp fakültelerinde kadavra dahi bulunamadığına kaydetti.
Sahipsiz cenazelerin tıp fakültelerine verilmesinin kadavra temini için bir adım olduğunu belirten Çelik, ''Ancak nihai çözümün, insan bedenlerinin ölüm sonrasında tıp eğitiminde kullanılması kutsal amacına yönelik olarak bağışlanması ve kadavra ithalatı olduğunu vurgulamak isterim'' dedi.
DİĞER HABERLER
Uludere, 2 komutanın yerinden edecek
Uludere’de ciddi hata yapıldığını ortaya koyan Mülkiye Müfettişleri raporu, Hava Kuvvetleri ve Janda
Konteyner çıkmayan kiracılar mağdur
Van'da yaşanan depremlerin ardından Van ve Erciş'e kurulan 9 çadır kentin tamamı kaldırılıyor.







































