Unakıtan'dan Ocak-Mayıs dönemi bütçe sonuçları!


Maliye Bakanı kurmaylarıyla birlikte 2008'in ilk 5 aylık bütçe sonuçlarını açıkladı.
-Dünyanın her yerinde büyüme ve verimlilik yavaşlıyor. Finans piyasalarındaki kriz ekonomik yavaşlamayı getiriyor.
GIDA VE PETROL CANAVARI AZDIRIYOR
-Enerji fiyatları ve gıda krizi enflasyonu artırıyor. İki tehlikeyle karşılaşıyoruz. Ekonomide yavaşlama ve enflasyonda artış. Dünya ülkelerinin karşılaştığı manzara bu.
-OECD ülkeleri bu yıl 1.8 büyüme öngörüyor. İtalya ve İspanya ekonomileri ivme kaybedecek. Hindistan Çin gibi ülkelerin bile ekonomileri zorlanacak. OECD bölgesinde yüzde 3.4'e çıktı.
ÇİN HAMMADDE TALEBİNİ KÖRÜKLÜYOR
-Dünyada enflasyon beklentisi yükseldi enerji sorunu büyüyor. Hammadde fiyatları korkunç arttı. Talep büyük ekonomilerden geliyor. 1 Çinli 50 yıl önce bir yılda 25 kilo et yiyordu şimdi 50 kilo yiyor.
-Türkiye dünya ekonomisiyle entere oldu. Kriz senaryoları artık geride kaldı ekonomi dinamik.
-Siyasi belirsizlik artınca büyüme hızı yavaşlamaya girdi. Yüzde 7'ler 8'ler artık bir kaç yıl hayal. Buna rağmen Avrupa'nın önündeyiz. Avrupa bu büyümeyi yakalasa şapka atar.
-Yavaşlamayı ihracatı artırarak karşılıyoruz. Mayıs ayında sanayi üretimi beklentilerin üstünde arttı.
-Petrol fiyatları 140 dolara yükseldi. Dünya için en yüksek risklerden birisi. Türkiye enflasyonu ithal ediyor. Artışın yüzde 70'i petrol ve gıda maddelerinden geliyor.
-Eğer burlarda düzelme olursa bizde de düzelme olucak. Biz konjonktörün değişeceğini düşünüyoruz ancak 2008'de zor.
-Üretime sebep olmayan kaynağı olmayan harcamalardan kaçınmak istiyoruz. Merkez Bankası'nı sıkı mali politikalarla destekleyeceğiz. Reformlara devam etmek ve sıkı mali politikasına devam etmek.
-AR-GE, sosyal güvenlik ve istihdam yasalarını çıkardık. Çok yakında Türk ticaret kanunu çıkarılacak.
-Belirsizlikler eklenince faizler son günlerde gittikçe arttı. 2008 yılında ilk dört ayında açılan şirket sayısı 20450 oldu.
-Mali disipline riayet ederken büyümeyi düşürmemek için gerekli tedbirleri almak zorundayız.
-Maliye politikalarının 2012'ye kadar planımız açık.. Bunu yapmak cesaret eder. Bugüne kadar görülmüş yapılmış şey değil.
-Anayasa kitabı fırlatıldı, ekonomi battı. Dünyada bir değil 3 dalgalanma oldu ekonomimiz en hafif şekilde atlatıyor. Bunlar reformlar sayesinde oldu.
Anayasa mahkemesi karar da vermiyor kitap fırlatıyor. O günleri hatırlayın daha iyi mukayese yaparsınız.
-GAP projesiyle artan gıda fiyatlarını telafi edeceğiz. AR-GE ile üretim yapısını değiştirip yüksek teknolojik ürünler ihraç edeceğiz. Rekabet gücünü artırıp projelere destek veriyoruz.
-Eskiden olsaydı arabaya benzin bulamazdı. İnsanlar kuyruğa girerdi. Petrol 140 dolara fırlamış Türkiye hiç kimse tınlamıyor. Bu ekonominin güçlülülüğünü gösteriyor.
-O günkü şartlara göre daha kötü durumdayız ama hisseden yok. 1 dolarlık artış 500 milyon dolarlık maliyet demek. Şimdi akaryakıt fiyatları 1 dolar da artmıyor, 10 dolar artıyor.
-Cari açık için ihracatımız artırmak mecburileti ve doğrudan yabancı sermaye çekmek durumundayız. İç belirsizlikler nedeniyle yabancı sermayenin bu yıl 14-17 milyar dolar olmasını bekliyoruz.
DİĞER HABERLER
'Gül'ün adaylığından mutluluk duyarım'
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı olması ihtimali ile ilgil