Eker, program öncesi Almanya’da bir kedinin kuş gribinden ölmesi ve Aydın, Muğla ve Denizli illerinde gelişen şap hastalığı ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Kuş gribinin kedilerde de görülmeye başladığı ve bazı kedilerin öldüğü yönündeki sorular üzerine Bakan Eker, vakanın sadece bir kedide görülüğünü belirtti. Eker, Bakanlığın bu hastalıkla ilgili gönderdiği bütün yazılarda ve genelgelerde hastalıklı ve hastalık şüpheli hayvanların itlaf edilenlerinin gömülmesini ve üzerlerinin kireçle kaplanmasını istediğini söyledi. Bu tedbirin amacının, hastalıklı hayvanlarla oynanmasını ve yemeye kalkışmasını önlemek olduğunu belirten Eker, “Kedilerle ilgili literatür bilgisi çok kısıtlı. Kedigilllerin bu hastalığa duyarlı olabilecekleri yönünde bir literatür bilgisi var” dedi.
Bugüne kadar buna dair somut bir sorun olmadığını ifade eden Eker, kediye hastalığın Almanya’da bir adada yabani bir hayatta bulaştığını ve muhtemelen kuş etini yemesiyle bulaştığını dile getirdi. Eker sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz de bu durum paralelinde tedbirlerimizi zaten sürdürüyoruz. Bu yeni bir bilgiyi biz de dikkate alıp tedbirlerimizi çalışmalarımızı artıracağız.”
Kuş giribi ile son gelişmelerin sorulması üzerine Eker, yeni bir bilgi olmadığını bilakis mihrakların söndüğünü söyledi. Eker, Ocak ayında ve kısmen Şubat ayında görülen mihraklarla mücadelelerin tamamlandığını ve karantina süresinin dolduğunu söyledi. Eker, “Yeni mihraklar yok. Devam eden mihraklar var. Onlarda da gereken bütün tedbirler alındı. Şu anda mücadele bu şekilde devam ediyor. Tabii Avrupa ülkelerine yayılması Ukrayna ve Tuna Deltası üzerinden oldu. Yabani kuşların Avrupa ülkelerine dağılmasıyla görüldü. Göçmen kuşların hareketine bağlı olarak oralarda da görülüyor” diye konuştu.
Aydın, Muğla ve Denizli illerinde gelişen şap hastalığı ile ilgili sorular üzerine Eker, şap hastalığının Türkiye’de önceden beri sporadik olarak ve tek tek vakalar şeklinde görülen bir hayvan hastalığı olduğunu ve aşılama çalışmalarının yapıldığını ifade etti. Eker, aşıların gönderildiğini ve yine de bazı odak noktalarında illerin giriş çıkışlarında kontrol tedbirleri alındığını kaydetti.
Açılış konuşması sırasında da konuya değinen Eker, kuş giribi hastalığının 1998, 1999 ve 2001 yıllarında Avrupa’da görüldüğünü ancak Türkiye’de görülmediğini belirtti. Şimdi Avrupa’ya 2. dalganın geldiğini ifade eden Eker, okyanus ötesi ülkeler dahil her ülkenin risk altında olduğunu söyledi.
Kuş giribi konusunda teşkilatı, çalışmalarından dolayı tebrik eden Eker, kuş giribinin sadece açık alanlarda görülmesi ve entegre tavuk çiftliklerinde görülmemesinin teşkilatın başarısı olduğunu söyledi. Eker, bundan sonra gelecek kuş göçü dalgasına karşı hazırlıklı olmak gerektiğini ve Nisan ayında havaların ısınmasıyla birlikte güneyden kuzeye doğru bir göl dalgası olacağını hatırlattı. Eker, şöyle dedi: “Biz bu hastalıkla tekrar karşılaşabiliriz. İyi dersler çıkarırsak ve tedbirlerimizi alırsak 2. dalga bize daha az zarar verecektir. Yeni bir dalga Ninsan-Mayıs ayında gelebilir diye tebdirli olmamız gerekiyor.”
Bakan Eker, Türkiye’de tarım ürünleri üretminde bir sorun olmadığını ve sorunun pazarlama olduğunu söyledi. Eker, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ile projelerin hibe yoluyla yüzde 50 oranında destekleneceğini ve 2006 için programa 250 milyon YTL ayrıldığını ifade etti. Eker, yüzde 50 oranında desteklenecek projelerle toplam 500 milyon YTL’nin kırsal kalkınmaya harcanacağını söyledi. Eker, böylece yüzlerce projenin destekleneceğini ve hayata geçeceğini kaydetti.