ABD’DE GÖÇMEN POLİTİKALARINA YENİ DAVALAR
ABD’de 20 eyalet, göçmen politikalarına yönelik yapılan hamleler ve tehditler sebebiyle Başkan Donald Trump yönetimine iki ayrı dava açtı. New York Times gazetesinin haberine göre, California, Illinois, New Jersey, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nevada, New Mexico, New York, Oregon, Vermont, Washington ve Wisconsin’in yer aldığı başsavcılar, Trump yönetiminin göçmenlik uygulamalarına uymama durumunda eyaletlere ayrılan milyarlarca dolarlık federal fonları kesme tehdidi üzerine yargı yoluna başvurdu.
DAVA AÇILAN İLLERİN GÖRÜŞLERİ
Rhode Island’daki Federal Bölge Mahkemesinde açılan davalarda başsavcılar, ulaştırma, terörle mücadele ve acil durum hazırlıkları için ayrılan federal fonların kesilmesine yönelik tehditleri “yasa dışı” olarak tanımlayarak, bu tür uygulamaların bir nevi “rehin alma planı” olduğunu öne sürdü. Çoğunluğu Demokratlardan oluşan başsavcılar, “Kongrenin yetkisini hiçe sayan” yönetimin bu gücü, “eyaletleri kendi politikalarını benimsemeye zorlamak için” kullandığını belirtti.
TRUMP’IN AÇIKLAMALARI VE YENİ POLİTİKALAR
Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA), İç Güvenlik Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığına yönelik davalara önderlik eden California Başsavcısı Rob Bonta, Trump’ın çok önemli fonları bir “pazarlık kozu” olarak kullandığını ifade etti. ABD yönetimi, nisan ayında göçmenlik makamlarıyla tam iş birliği yapmayan eyaletlere sağlanan fonların kesileceğini açıkladı. Trump, 20 Ocak’taki yemin töreninin sonrasında, ABD’de doğan göçmen çocuklarına otomatik vatandaşlık sağlayan düzenlemenin kaldırılmasının gerektiğini ve Anayasa’nın 14. ek maddesinin yeniden yorumlanması gerektiğini belirtmişti. Sınırdaki düzensiz göçmen akışını sona erdirmek için sıkı tedbirler alacağını vurgulayan Trump, ayrıca ülkeye yasal yollarla göç etme amacıyla “CBP One” uygulamasının iptal edildiğini duyurdu. Başkan Trump, ABD-Meksika sınırındaki güvenlik önlemlerini artırmak amacıyla yeni bir başkanlık kararnamesi imzaladı ve sınıra ek olarak 1500 asker gönderme kararı aldı.