700 bin şirketten 40 bini ihracat yapabiliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin sanayi toplumu olmaktan uzak olduğunu belirterek, mevcut 700 bin şirketten sadece 40 bininin ihracat yapabildiğini söyledi.

Hisarcıkloğlu, bu çerçevede Türkiye’deki dört şehrin ‘Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri Yarışması’nda ödüle layık görüldüğünü açıkladı.
TOBB Başkanı Hisarcıklığolu; ‘Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri’ yarışmasında dereceye giren Manisa, Adana ve Konya oda başkanları ile bir basın toplantısı düzenledi. Hisarcıkloğlu, burada yaptığı konuşmada, rakamların Türkiye’nin sanayi toplumu olmaktan uzak olduğunu gösterdiğini belirterek, “700 bin şirketin bulunduğu ülkemizde, sadece 40 bin şirketimiz ihracat yapabilmektedir. İmalat sanayinde, kapasite raporuna sahip büyük üretim tesisi adeti acak 72 bindir. Büyük ölçekli işletmelerin yaklaşık yarısı da, üç büyük ilimizde bulunuyor” diye konuştu.

Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Konya, Kocaeli ve Tekirdağ’ın büyük ölçekli imalat sanayi firmalarının yüzde 73’ünü barındırdığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Çalışan sayısına baktığımızda 70 milyonluk bir ülkede, sanayide çalışanların sayısının acak 4 milyon olması da, ülkemizin sanayi topluma aşamasını ıskaladığını ortaya koyuyor. Üstelik önümüzdeki 10 yıl içinde, tarımdan şehre 10 milyon kişi daha gelecektir. Türkiye’nin işsizlik konusunda ciddi bir ekonomik ve sosyal sorunla karşılaşmaması için, yüzde 7 civarında bir büyüme oranını, sürekli kılabilmek zorundayız. Bunun için de, ülkemizdeki yatırım ortamını iyileştirmeye mecburuz” dedi.

Pek çok şehrin, bu bilinçle harekete geçtiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Financial Times’ın çıkardığı ‘Foreign Direct Investment’ Dergisinde söz konusu bu şehirlerin gelişiminin teyit edildiğini aktardı.

Geçen yıl Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin, 200 Avrupa Şehirleri arasında ‘Doğrudan Yabancı Yatırım İçin En Uygun Şehir’ seçildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu yıl da Manisa ile birlikte Adana ve Konya’nın yabancı yatırımcıların büyük ilgisini çeken ‘Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri’ yarışmasında ödüle layık görüldüğünü aktardı. Hisarcıklıoğlu, söz konusu yarışma kapsamında Avrupa’daki toplam 89 şehir ve bölgenin; ekonomik potansiyel, uygun maliyet, insan kaynakları, bilişim ve telekom, ulaşım, yaşam kalitesi ve doğrudan yabancı yatırım promosyonu gibi 28 kritere göre değerlendirildiğini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu; Manisa’nın ‘En İyi Ekonomik Potansiyele Sahip Şehir Kategorisi’nde birinci, ‘Geleceğin Güney Avrupa Şehir Kategorisinde’ ikinci, ‘Maliyet Etkileri Açısından En Uygun Şehir Kategorisinde’ üçüncü; Adana’nın ‘En İyi Ekonomik Potansiyele Sahip Şehir Kategorisinde’ birinci; Konya’nın ‘En İyi Ekonomik Potansiyele Sahip Sehir Kategorisinde’ ikinci olduğunu açıkladı.

Hisarcıklıoğlu, açıklamasının ardından, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz’a, Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, Konya Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kabacı ve Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Kanbak’a ödüllerini takdim etti.