Mütteki, Iran ile AB arasinda nükleer çalismalara yönelik ön görüsmelerin ise 2 hafta içinde baslayacagini açikladi.
Disisleri Bakani Abdullah Gül ve Iran Disisleri Bakani Manucehr Mütteki yaptiklari ikili görüsme sonrasinda ortak basin açiklamasi yapti. Disisleri Bakani Gül; Türkiye ve Iran’in yüzyillardir yan yana yasamis köklü bir tarih ve kültürü paylasan iki ülke oldugunu belirterek, “Iki ülke arasindaki sinirin 366 yil önce nasil tespit edildigi ise o sekilde devam ettigini söylemem bile iki ülke arasindaki iliskilerin ne kadar önemli oldugunu gösterir” dedi. Ikili görüsmede; güvenlik konularinda yapilacak isbirliginin ve yapilan çalismalarin ele alindigini belirten Gül, “Terörle mücadeledeki ortak azmi bir kez daha tekrarladik” diye konustu. Iran ile olan ticari iliskilerin 4 milyar dolar civarinda oldugunu söyleyen Gül; bu oranin daha da arttirilmasi için çalismalar yapacaklarini aktardi. Iran’dan ithal edilen gaz, bölgesel ve uluslararasi konularin da ele alindigini kaydeden Gül, “Her iki ülke arasindaki iliskilerin gelistirilmesinde siyasi iradenin mevcut oldugunu gördük” ifadesini kullandi. Gül, Türkiye’nin komsu ülkelerle iliskilerini gelistirme politikasindan yana oldugunu animsatarak, “Sayin Mütteki’nin yeni dönemde iki ülke arasindaki iliskilerin gelismesinde kendi sahsi içinde önemli katkisi olacagina inaniyorum” dedi.
Iran Disisleri Bakani Mütteki ise yaptigi konusmada, disisleri bakani olarak ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçeklestirdigini kaydederek, “Iki ülkenin uzun sinirlari dostluk ve baris sinirlaridir” seklinde konustu. Iran’daki yeni hükümetin, Türkiye ile münasebetleri gelistirme mesajini Türk yetkililere ilettigini söyleyen Mütteki, söyle devam etti: “Tüm iliskileri düzeltecek ve güçlendirecek tüm etkenleri desteklememiz gerekiyor ve iki ülke iliskisini zedeleyecek her türlü etkeni birakmamiz gerekiyor. PKK gibi, Halkin Münafiklari gibi terörist gruplara hiçbir faaliyet alani göstermemek gerekiyor. Iki ülke arasinda iyi bir ticari potansiyel bulunuyor. Iki ülke arasindaki mevcut kapasiteler mevcut olandan çok daha fazladir. Ticari hacmin 5 milyar dolari asmasini ümid ediyoruz”Bazi sirketlerin ticaret ile ilgili dile getirdikleri sikintilari da aktardigini söyleyen Mütteki, söz konusu problemlerin giderilmesi için ortak çalisma yapilacagini kaydetti. Iki ülke arasindaki TAV ve gaz projeleri gibi önemli projeleri masaya yatirdiklarini ifade eden Mütteki; “Bu sahalarda yeni gelismelere tanik olacagiz” dedi.
Yapilan açiklamalarin ardindan gazetecilerin sorulari yanitlandi. Bir gazetecinin “Iran ile AB arasinda nükleer çalismalara yönelik görüsmeler ne zaman ve nerede gerçeklesecek. Amerikanin Irak temsilcisi, Irak konusunda Iran yetkilileri ile görüsmek üzere yetkilendirildigini söyledi. Acaba Iran böyle bir görüsmeye hazir mi? Bu görüsme olacaksa, bunun yeri ve zamani ne olacak?” seklindeki sorusu üzerine Mütteki su açiklamayi yapti: “Ön müzakereler iki hafta içinde baslayacaktir. Bu konuda yetkililer, gündemle ilgili müzakereler yapacaklar. Onun ardindan bakanlar düzeyinde müzakereler baslayacaktir. Bizim gündemimizde Amerika ile müzakere etme gibi bir programamiz yoktur. Bunu gibi söylentiler, Amerika’nin iç meselelerinden dolayi söylenmektedir. Bizim Irak ile ilgili tutumumuz çok açiktir. Irak’ta iki seçenekten baska seçenek yoktur. Mevcut hükümet yapimi konusundaki sürecin devam etmesi ve Irak’in gelecegini yine Irak halkina birakmak. Bu sürecin sonunda yabanci güçlerin Irak’tan çikmasi saglanacaktir. Ikinci seçenek; terörün ve istikrarsizligin, Irak’in isgalinin devam etmesidir. Biz bastan beri birinci seçenegi seçtik. Inaniyoruzki bu sürecin sonunda Irak’tan yabanci güçlerin çekilmesi konusunda iyi bir sonuç elde edilecektir. Irak’taki istikrarsizlik sadece Irak ile sinirli kalmiyor. Iran; Türkiye ve tüm komsu ülkeleri de etkiliyor”
Mütteki, nükleer çalismalar konusunda AB ile yapilacak görüsmelerin nerede baslayacagi ile ilgili bir soru üzerine ise, “Henüz yeri belirlenmedi. Yeri önemli degildir. Ya baskentlerde olur ya da herhangi baska ülkelerde olur” yanitini verdi.
PKK konusunda iki ülke arasinda nasil bir isbirligi yapilacagi ile ilgili bir baska soruya karsilik ise Mütteki, “Benden bu kadar” diye konustu. Disisleri Bakani Abdullah Gül ise ayni soruya su yaniti verdi: “Söylenecek çok fazla bir sey yok. Terör her iki ülkeyi yakindan ilgilendiriyor. Terörle mücadeledeki isbirligine çok önem veriyoruz. Bu konuda su anda yapilanlar var. Bütün birimlerimiz gerekli temaslara kuracaklar ve gereken isbirligine girecekler”