Reuters’e konuşan Gül, konuşmasında bu konuya değindiğini belirtti. Gül, “Yasalar zaten var ancak bu yasaların bütün dinleri kapsaması gerekiyor.” şeklinde konuştu. Gül, bütün dinlere karşı yapılan hakaretlere aynı şekilde davranmaması halinde AB’nin küresel imajinin zarar göreceği uyarısında bulundu. Bakan Gül, “Avrupa’nın değerleri arasında dine ve diğer kimliklere karşı saygının olmadığını insanların düşünmemesi gerekiyor. Böyle düşünürlerse Avrupa’nın imajı zarar görür.” ifadelerini kullandı. Bakan Gül, herhangi olumsuz bir havanın Avrupa’nın “yumuşak gücü”ne zarar verebileceğini hatırlattı.
Müslümanların tepkisini çeken karikatürler ilk defa AB üyesi Danimarka’da yayınlamıştı. Hz. Peygambere hakaret içeren karikatürler daha sonra Hristiyanlık ile ilgili Norveç’te yayın yapan Magazinet dergisi yer vermişti. Bu iki yayında yer almasının ardından Avrupa’nın pekçok gazetesinde karikatürlerin yayınlanmasının ardından protesto gösterileri yaşanmıştı. Danimarka karikatürleri “düşünce özgürlüğü” içinde değerlendirerek özür dilemezken AB de aynı yolu takip etmişti. Karikatürleri ilk kez yayınlayan Jyllands-Posten gazetesine konuşan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, “düşünce özgürlüğünün” temel bir değer olduğunu vurgulayarak, “Özgürlüklerimizi kaybetmektense çok fazla karikatür yayınlamak daha iyi.” demişti.
Dışişleri Bakanı Gül, tartışmaların sadece karikatürlerle sınırlı olmaması çağrısında bulunarak ırkçılık ve ayrımcılığa karşı da beraber çalışılması gerektiğine işaret etti. Karikatürlerin yayınlanmasının yanlış olduğunu belirten Gül, “Kırılgan dünyada herkes sorumlu davranmalı. Bu konuları kendi yararına kullanmak isteyenler var. Bu nedenle herkesi sorumlu davranmaya çağırıyorum.” şeklinde konuştu.