‘AB konusunda seferberlik baslatmaliyiz’

Eker, burada yaptigi konusmada, AB sartlarindan Türk tariminin varligini sürdürebilmesi, sektörün rekabet gücü ile dogrudan ilgili olduguna dikkat çekti. Önümüzdeki on yillik dönemde, tarimsal kalkinma tedbirlerinin entegre bir yaklasim ve titizlikle uygulanmasi gerektigini ifade eden Eker, “Artan yurt içi ihtiyaçlari ile Dünya Ticaret Örgütü ve AB’ye uyum sartlari, tarimin kroniklesen sorunlarinin çözümünü ve tarimin gelistirilmesini öncelikli bir konu haline getirmistir” dedi.

AB’ye üyelik hedefi dogrultusunda alinmasi gereken idari, hukuki, kurumsal ve teknik tedbirlerin uygulanmaya konulmasi belli bir finansman ihtiyacini gündeme getidigine isaret eden Eker, tarima ayrilan kaynak miktarinin ve kaynaklarin etkin ve verimli kullanilmasi gerektigini vurguladi.

Avrupa Birligi’nden destek alinmasi için Kirsal Kalkinma Ödeme Kurumu’nun kurulmasi gerektigine söyleyen Eker, hazirlan taslagin Basbakanliga gönderildigini kaydetti. AB ile müzakere sürecinde yasanan gelismelerin üreticilerle ve sivil toplum kuruluslari ile paylasilmasi için bir büro olusturulacagini belirten Eker,” Kirsal Kalkinma Ödeme Kurumu ve Kirsal Kalkinma ile ilgili idari otoritenin kurulmasi çalismalarina baslanmasi, üretici örgütlerinin güçlendirilmesi yönünde çalismalarin yapmasi, gidalarda katki maddeleri ve saflik kriterleri konusunda müktesebatla büyük ölçüde uyum saglanmasi, bazi analiz metotlarinin standardize etmesi, veternerlik, özellikle hastalik kontrolleri alaninda önemli çalismalarda bulunmasi, bitki sagligi konusunda gidalarda maksimum kalinti miktarlarinda müktesebata uyum saglanmasi gibi konularda olumlu gelismeler oldugu billdirilmistir” dedi.

Tarimsal ürünlerdeki dis ticaret dengesinin ihracat lehine oldugunu vurgulayan Eker, 2004 yilinda tarim ürünleri ihracatini 6.5 milyar dolar, tarim ürünleri ithalatinin ise 5,985 dolar olarak gerçeklistigini kaydetti. Eker, 2005 yilinin ilk 8 ayinda tarim ürünleri ihracatinin 4,6 milyar dolar, ithalatinin ise 4,4 milyar dolar oldugunu belirtti.

KUS GRIBI 48 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI

Eker, 1997 yilinda ortaya çikan kus gribinin kisa süre içerisinde dünyanin bir çok bölgesinde görüldügünü ve kümes hayvanlari arasinda salgin haline geldigini kaydetti. Rusya’da hastaligin görülmesinin hemen ardinda kus gribinin görülebilecegi Manyas bölgesinde tatbikat yapildigini belirten Eker, tatbikat yapilan bölgenin seçilmesinde, bölgenin göçmen kuslarinin ugrak yeri olmasi ve kümes hayvanlariyla ilgili entegre tesislerinin bulunmasinin etkili oldugunu kaydetti.

Kus gribinin görüldügü 5 Ekim tarihinde derhal laboratuvar sonuçlarini aldiklarini ve 48 saat içinde virüsü izole ettiklerini vurguladi. Aldiklar tedbirlerle hastaligin görüldügü yerde yok edildigine isaret eden Eker, itlaf edilen kümes hayvanlarinin parasinin sahiplerine ödendigini belirtti.

Son yillardaki tarimdaki istihdam payinin azalma egilimi gösterdigini, 1980 yilinda yüzde 60 iken 1990 yilinda yüzde 54’e, 2004 yilinda ise yüzde 34’e indigini söyledi.

Eker, 2000-2001 yillarinda yasanan son ekonomik krizlerin de etkisiyle ülke genelinde milli gelirin azaldigini, tarim sektörünün olumsuz gelismelerden etkiledigini belirtti. Tarim sektörünün son 30-40 yilda bir çok üründe verim ve üretim miktarlarinda önemli artislar olmasina ragmen, arzu edilen kapasitenin elde edilmedigini ifade eden Eker, sektörün ülke ekonomisindeki agirliginin devam ettigini kaydetti.

Eker, 2004 ve 2005 yillarinda süne ile mücadele ve sertifakali tohumluk kullanimindaki artisin etkisiyle bugday üretimi yaklasik yüzde 10 oraninda artararak 19 milyon tondan 21 milyon tona yükseldigini belirtti. Üretimdeki artisdan dolayi 1-1.5 milyon ton civarindaki bugday ithalatinin ortadan kalktigina isaret eden Eker, ayçicegi üretiminde de artisin yüzde 13 oldugunu belirtti.

Eker, bakanlignin 2006 yili bütçesinin 5 Milyar 156 milyon 602 bin YTL oldugunu belirtti.