GÖRÜŞMELERİN BAŞLANGICI
ABD ve İran, nükleer programlarına dair sorunları ele almak amacıyla Umman’ın başkenti Maskat’ta bir araya geldi. Üç saat süren bu görüşmelerin sonunda, taraflar müzakerelere devam etme konusunda uzlaştı. Görüşmelere İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff katıldı. Ummanlı arabulucuların desteğiyle yürütülen müzakerelerde, tarafların karşılıklı pozisyonlarını daha iyi kavrayabilmesi için diyaloğun sürdürülmesinin önemli olduğu vurgulandı.
MÜZAKERE SÜRECİ ZOR GEÇTİ
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, görüşmelerin zorlayıcı fakat faydalı geçtiğini ifade etti. Taraflar, bir sonraki müzakerelerin tarih ve yerinin Umman tarafından belirleneceğini açıkladı. ABD’li yetkililer, dördüncü tur müzakerelerinin tamamlandığını ve süreçlerin devam edeceğini söylediler.
NÜKLEER PROGRAMIN DURUMU
İran, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin müzakerelere kapalı olduğunu belirtti. ABD’nin İran’dan uranyumu zenginleştirmeyi durdurması yönündeki taleplerinin müzakerelerde gündeme gelmediği bildirildi. İran, belirli sınırlamalar getirebileceğini ancak zenginleştirme ilkesinden ödün vermeyeceğini vurguladı.
ABD Başkanı Trump, İran’a karşı “azami baskı” politikasına devam edeceğini açıkladı ve diplomatik başarısızlık durumunda askeri seçeneğin masada olduğunu belirtti. İran, ABD’nin kamuoyuna yaptığı çelişkili açıklamaların müzakerelere zarar verdiğini savundu. Taraflar, bir sonraki müzakere turunun yaklaşık bir hafta içinde gerçekleşeceğini duyurdu.