‘ABD insan haklarını politkaları için kullanıyor’

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dün yayımladığı 2005 Yılı Ülkeler Bazında İnsan Hakları Raporu'na Çin büyük tepki gösteriyor.

Çin radyosundaki bir haberde “Çin dahil 190’dan fazla ülke ve bölgedeki insan hakları durumuna suçlamalarda bulundu. Ancak raporda, ABD’de ciddi boyutlara ulaşan insan hakları ihlallerinden hiç söz edilmedi.” denildi.

ABD’nin bu tutumuna karşı Çin Devlet Konseyi’ne bağlı Basın Ofisi de bugün 2005 Yılı ABD’nin İnsan Hakları Sicili adlı bir rapor yayımladı. Raporda ABD’de geçen yıl meydana gelen insan hakları ihlallerini kapsamlı şekilde anlatılırken, Çinli insan hakları uzmanları da ABD yönetiminin ülkesindeki insan hakları sorunlarını görmesi gerektiğini belirtti.

Radyonun yorumunda, “ABD’nin yayımladığı raporun Çin’le ilgili bölümünde, gerçekler gözardı edilerek Çin’deki insan hakları durumu çarpıtılarak anlatıldı ve asılsız suçlamalar yönetildi” denildi.

RAPOR, ABD’NİN YAYILMACILIK HAREKETİNİN ARACI

Çinli insan hakları uzmanlarından Prof. Liu Wenzong ( Liu Vınzon) konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, ABD’nin insan hakları konusunda her zaman çifte standart uyguladığını ifade etti. Liu, ” Bu ABD’nin kendi çıkarlarından kaynaklanıyor. İnsan hakları, ABD’nin yayılmacılık ve sözde ‘Batı medeniyet sistemi’ni dünyaya kabul ettirme girişimlerinde önemli bir araç olarak kullanılıyor. Doğu Avrupa ülkeleri ve eski Sovyetler Birliği’nin parçalanması sürecinde önemli rol oynadığı için ABD, bugün de bu aracı kullanarak her yıl yüzden fazla ülkedeki insan hakları durumuna, sözde ‘inceleme’ gerçekleştiriyor. ABD, bir ülkedeki insan hakları durumunu Amerikan kriterleriyle değerlendirerek bu kriterlere uygun olmayan ülkelere suçlama ve saldırı yapıyor.” diye konuştu.

ABD’DE HER YIL 50 BİN İNTİHAR YADA CİNAYET OLUYOR

Prof. Liu, raporda ABD vatandaşlarının can güvenliğine ağırlık verildiğini söyleyerek, “ABD’de insan hakları konusunda en çok göze batan sorun, şiddet ve suç olaylarının ciddi boyutlara ulaşması. Bu ülkede ortalama her yıl 50 bin intihar ve cinayet olayı yaşanıyor. ABD’de 2004 yılında 5 milyon 180 binden fazla şiddet-suç olayı meydana geldi; her 47 Amerikalıdan biri, şiddet mağduru durumundadır.” açıklamasını yaptı.

ABD’DE İNSAN HAKLARI YOK

Prof. Liu, ABD’nin gerçek anlamda insan haklarının bulunduğu bir ülke olmadığını vurguladığı konuşmasına şöyle devam etti: ”ABD’nin insan hakları konusunda çok kötü olan sicilinin, ileri sürdüğü “insan haklarını iyi koruyan ülke” imajına hiç uymadığı gibi, ekonomik ve toplumsal gelişmişlik düzeyine ve uluslararası konumuna da hiç yakışmıyor.

Bence ABD yönetimi, ülkesindeki insan hakları sorunlarını görmeli, bu alandaki davranışlarını gözden geçirerek insan hakları durumunu düzeltmek için gerçekçi tedbirler almalı ve insan haklarını alet ederek uluslararası arenada zıtlaşma yaratma davranışından vazgeçmelidir.”

DÜNYADA İNSAN HAKLARININ MÜKEMMEL OLDUĞU ÜLKE YOK

Prof. Liu, insan haklarına saygı gösterilmesi ve korunmasının uygarlığın gelişmesinin mutlak ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Liu, insan haklarının bu uygarlığın önemli simgesi olduğunu ve insan hakları davasının ilerletilmesinin de dünyanın bütün ülkelerinin ortak sorumluluğu olduğunu dile getirdi.

Liu, ”Dünyada hiçbir ülke insan hakları durumunun mükemmel olduğunu iddia edemez ve insan haklarının gelişme sürecinin dışında kalamayacaktır.” Dedi. Prof. Liu Wenzong, konuşmasının sonunda ”İnsan hakları, bir ülkenin ideolojisini ihraç etmek için kullandığı bir slogan ve kendi siyasi ihtiyaçları gereğince başkalarına baskı yapmak için kullandığı bir diplomatik araç değil, bütün ülkelerin gelişmesi ve uluslararası işbirliğinin ana konusu olması gerekmektedir.” yorumunu yaptı.