Dünyanın 8. harikası olarak anılan Nemrut Dağı eserleri, Kommagene uygarlığının kalıntıları, dünyanın 4. büyük barajı olan Atatürk Barajı, Çamgazi barajı, petrol, kış kampı organizasyonu ve dünya birinciliğine sahip halk oyunları ile zengin bir doğa ve kültürel mirasa sahip olan Adıyaman, Başbakan’ın marka şehir projesi kapsamında kendini göstermeye başladı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat da Adıyaman’ın Güneydoğu illeri arasında bir marka şehir olduğunu söyledi. Adıyaman’ın kabuğunu kırmaya başladığını ifade eden Fırat, kentin son yıllarda sanayi alanında da kendini göstermeye başladığını ifade etti.
Bunun başında konfeksiyon sanayiinin geldiğini kaydeden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat, “Tütün ziraatı ortadan kalkınca, köyden kente göçler başladı. Bundan dolayı Adıyaman sanayi alanında önemli gelişmeler katetti. Çünkü nüfus artınca işsizlik de artmaya başladı. Böylece yatırıma aç olan Adıyaman’da büyük bir hareketlilik ve canlılık başladı” dedi. Fırat, bundan sonra Adıyaman’da turizm alanında altyapı oluşturulduğu takdirde, kısa sürede bir milyon turisti ağırlayacak bir il olacağını kaydetti.
“ADIYAMAN OSB’Yİ GENİŞLETMEK İSTİYORUZ”
Adıyaman Valisi Halil Işık da, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 37 tesisin tamamlandığını, 26 tesisin inşaat halinde, 6 tanesinin de projelendirme çalışmalarının devam ettiğini ve 25 müteşebbisin de sırada beklediğini söyledi.
Işık, 25 müteşebbis için mevcut OSB’yi genişletmeye karar verdiklerini belirterek, yeni parseller oluşturup müteşebbislere tahsis etmeyi düşündüklerini ifade etti. Adıyaman Merkez, Gölbaşı ve Besni OSB’lerinin ihtiyacınının karşılanması, genişletilmesi, kamulaştırılması ve Kahta ilçesi için yeni OSB kurulması için Bakanlığa teklif sunduklarını söyleyen Vali Işık, şöyle devam etti:
“Sunduğumuz tekliflere çok sıcak ve olumlu bakıldı. Ödenek yetersizliği ile konularda da Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı ile Devlet Planlamadan Sorumlu Devlet Bakanımız ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener ile görüşmeler yapıldı. Adıyaman’da böyle bir potansiyel olduktan sonra kendilerinin mevcut bakanlığın ödenek sıkıntılarını devlet planlama teşkilatının yatırımları hızlandırma fonundan vereceği ödeneklerle destekleneceği konusunda söylendi. Bunlar mutluluk verici. İlimizin gelişimi için önemli konular.”
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Zafer Ersoy ise, OSB’deki yerlerin hepsini sattıklarını, hatta bazı parselleri bölerek yeni yerler açmaya çalıştıklarını ifade etti. Ersoy, yatırım yapmak isteyen tüm yatırımcılara arsa konusunda her türlü kolaylığı sağladıklarını belirterek, “Nerede hazine arazisi varsa biz yatırımcının emrine sunmaya hazırız. Bu fırsatı değerlendirmeleri için yatırımcıların elini çabuk tutmaları lazım” dedi.
Adıyaman’daki yatırımların 500 Milyon Doları geçtiğini belirten Ersoy, “Bu yatırımlar içerisinde konfeksiyon ve tekstilin yanı sıra makine ve kozmetik sanayi bulunmakta. İşsizlik ilimizde önemli bir sorun. Adıyaman’da ilçelerle birlikte haftada bin kişi işsizler ordusuna katılıyor. Bu nedenle iş gücüne dayalı, emek yoğun sektörlerde istihdamın artırılması için çalışıyoruz. Mevcut yatırımlarda 5 bin kişiden fazla bir istihdam söz konusu ama OSB bittiğinde hedefimiz 10 bin kişiye istihdam sağlamak” diye konuştu.