Aile hekimliği hastaların ilgisini artırdı

Sağlık Bakanlığı’nca Düzce’de ilk kez uygulanan “aile hekimliği” projesi, hastaların hekim ve sağlık kuruluşlarına önyargılarını ortadan kaldırdı.

‘Aile hekimliği’ ile birlikte güler yüzlü sağlık hizmeti alan vatandaşlar doktora daha fazla gitmeye başladı. Sağlık Bakanlığı’nca Düzce’de ilk kez uygulanan “aile hekimliği” projesi, hastaların hekim ve sağlık kuruluşlarına önyargılarını ortadan kaldırdı. Tüm ülkede yaygınlaşması beklenen yeni sistem ile yerinde tedavi olan vatandaşlar, durumdan memnun olduklarını ifade ediyor.

Bayburt’ta 12 yıl öğretmenliğin ardından Düzce’ye yerleşen Emrullah Karaca, “aile hekimliği” ile ilk kez tanışanlardan. Uygulamanın büyük avantajlar sağladığını belirten Karaca, “Problemlerimiz zamanında çözülüyor. Doktorumuzu tanıyoruz. O da bizimle ilgili bilgilere sahip.” dedi.

Gelirleri yüzde 100 artan hekimler de iş yüklerinin azalması nedeniyle yeni statülerinden memnun. Eskiden günde ortalama 100 hastaya bakan hekimler, bu sayının 50’e düşmesi nedeniyle geriye kalan zamanlarını hastalarına ayırıyor.

Sözleşmeli statüye ilk geçenlerden biri olan 18 No’lu Aile Hekimi Mehmet Çakır, önceleri günde çok fazla hastaya baktıkları için iş yüklerinin fazla olduğunu aktarıyor. Yeni uygulama ile birlikte hastalarını tanıdığını ve yakından ilgilenme fırsatı bulduğunu vurgulayan Çakır şunları söyledi: “Aile hekimliği ile rahatladık. Zaman ve ekonomik açıdan şartlarımız iyileşti. Önceleri belli bir miktar maaş alıyorduk. Şimdi ise hasta başına alıyoruz. Bölgemizdeki insanların her türlü sağlık bilgisini bilgisayara aktardık. Bu bilgiler ışığında hasta takibimizi yapıyoruz.” 4 No’lu Sağlık Ocağı’nda 26 No’lu aile hekimi olarak görev yapan 13 yıllık hekim olduğunu söyleyen Dr. Turgut Kutlu ise yeni sisteme geçiş döneminde kararsızlık yaşadığını, ancak göreve başladıktan sonra uygulamanın hoşuna gittiğini vurgulayarak, “Çok daha hoşuma gitti. Ekonomik getirisi iyi.” yorumunda bulundu.

72 hekimle başlanılan uygulamaya şu an 104 hekimle devam ediliyor. Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Engin Mutlu, Türkiye’de ‘aile hekimliği’ni ilk kez uygulamaktan gurur duyduklarını dile getirdi. Sosyal güvencesi olsun veya olmasın herkese sağlık hizmetinin ücretsiz verileceğini belirten Mutlu, “Artık hasta hekimi, hekim de hastayı tanıyor. Hekimler arasında vatandaş için rekabet olacak. Vatandaşlarımızdan çok iyi tepkiler aldık. Ayrıca hekimlerimiz köy gezileri düzenliyor. 38 tane hekimimizin köy gezileri var.” şeklinde konuştu.

Aile hekimliği ile hizmet vatandaşa gidiyor

Bir ülkenin veya bölgenin nüfusuna göre planlanmış modern sağlık hizmetlerinin eşit ve günün koşullarına uygun bir şekilde sürekli olarak verilmesi şeklinde tanımlanan aile hekimliği ile sağlık hizmetlerinde sunum değişecek. Uygulama ile birlikte vatandaşın hastane kapılarında doktor bekleme dönemi sona eriyor. Hizmetler mesafe gözetilmeksizin vatandaşın ayağına gidiyor. Hastalar rahatsızlanmadan hangi hekime gideceğini önceden biliyor. Beğenmedikleri hekimleri 6 ay içerisinde değiştirebiliyor. Aile hekimliği, sağlık personeline de büyük imkanlar sağlıyor. Hekimler hastalarını daha önceden tanıdıkları için teşhis ve tedavilerini daha kolay yapabiliyor. Sağlık ocağını beğenmeyen hekimler gerekli izinleri aldıktan sonra kentin ayrı bir yerinde ofis açabiliyor. Aile hekimlerinin görevlerine de sınırlama getirildi.