Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında
Önce 2014 yılında yapılacak
AK Parti’nin 2015 sonrasında, gerek gösterilecek adaylar, gerekse de izlenecek politika itibariyle Milli Görüş çizgisine yaklaşması öngörülüyor.
GÜL’E YAKIN İSİMLER AĞIRLIKTA
Taraf Gazetesi'ndeki iddialara göre Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan arasında daha önce cumhurbaşkanının görev süresi, şikeye ilişkin yasa değişikliği, tutuklu milletvekilleri, Muhteşem Yüzyıl dizisi, kuvvetler ayrılığı, yeni anayasa ve Sayıştay Kanunu gibi çeşitli konularda görüş ayrılıkları yaşanmıştı.
Gül’ün en son, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili olarak “Demokrasi demek sadece seçim demek değildir” demesi, hükümet kanadında rahatsızlık yaratmıştı. Gezi eylemlerine katılan vatandaşlara yönelik Erdoğan’ın sert üslubu ile eylemlere yapılan sert müdahale, AK Parti ve kabine içerisindeki bazı isimlerin de tepkisine neden olmuştu. AK Parti’nin, söz konusu isimlerle yollarını ayırmayı planladığı öğrenildi.
50’YE YAKIN İSİM TOPUN AĞZINDA
Bu arada AK Parti’de, eleştirilerini yüksek sesle dile getiren vekiller gibi düşünen ancak daha çok kapalı kapılar ardında konuşan 50’ye yakın vekilin bulunduğu ve bu vekillerin büyük bir kısmının, Cumhurbaşkanı Gül’e yakın oldukları belirtiliyor. Söz konusu isimlerin, partiye yönelik rahatsızlıklarının ve eleştirilerinin son zamanlarda, özellikle de Gezi eylemleri sırasında, arttığı dile getiriliyor. AK Parti içinde bir süredir yaşanan görüş ayrılıklarının “çatlağa” dönüştüğü ifade edilirken, partili bazı kurmaylar, “durumun endişe verici olduğunu” vurguluyorlar.
KÖŞK SAF DIŞI BIRAKILIYOR
Hükümetin, temel ve önemli konularda Köşk’ün görüşünü bir süredir almadığı, “Herhangi bir bilgilendirmede dâhi bulunmadığı” belirtiliyor. Hükümete yakın medyanın da, Gül’e olan mesafesi dikkat çekiyor. Gül’ün, görüş ve düşüncelerini daha fazla duyurabilmek için halkla buluşmak istediği belirtiliyor. Hükümetin ise, bu durumdan memnun olmadığı ifade ediliyor.