Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ilki, Adana’nın merkez Çukurova ilçesi Güzelyalı Mahallesi’ndeki Alpargün Apartmanı’nın yıkılmasıyla sonuçlandı ve 96 kişi hayatını kaybetti. Deprem sonrası, binanın müteahhidi Hasan Alpargün, KKTC’ye kaçtıktan sonra yakalanarak Adana’ya getirildi. Gözaltına alındığında gazetecilerin “Yaptığınız binanın çökmesiyle ilgili ne diyeceksiniz?” sorusuna verdiği yanıt ise “Mukadderat” oldu.
62 KEZ MÜEBBET CEZASI ALDI
13 Şubat 2023’te tutuklanan Alpargün, Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 27 Eylül 2024 tarihinde “olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi, verilen cezayı hukuka aykırı buldu ve dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi. Fakat Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi, istinafın bozma kararına rağmen aynı cezayı tekrar verdi.
BİR NEBZE ACIMIZI DİNDİRDİ
Depremde hayatını kaybeden Coşkun Ailesi’nin ve kedisi “Tiny” için kabir bulunurken, Bekir Coşkun’un Hacıbeyli Kabristanı’nda ailesi adına, depremin üzerinden bir yıl geçmeden önce kendi adını da anne ve babasının adını yazdırdığı bir hayır çeşmesi yaptırdığı öğrenildi. Vefat eden Coşkun Ailesi’nin eniştesi Mahmut Ayaz, “Bu karar çok güzel bir karar oldu. Bizim kayıplarımızı geri getirmez ama kimse üç kuruş için bir daha kötü şeylere imza atmaz. Bir nebze acımızı dindirdi ama asıl olan, bundan sonra müteahhitlerin üç kuruş için kimsenin hayatıyla oynamamasıdır” ifadelerini kullandı.
MAHKEME SÜRECİ SIKINTILI GEÇTİ
Bekir Coşkun’un kardeşi Vedat Coşkun, verilen kararın adalet duygusunu güçlendirdiğine dikkat çekerek, “Mahkemenin verdiği karar bizim için sevindirici ama keşke bu olaylar hiç olmasaydı. Depremden bir yıl önce kardeşim kendi ismini yazdığı bir hayır çeşmesi yaptırmıştı. Böyle olacağı bilinemezdi zaten. Mahkeme süreci bizim için çok sıkıntılı geçti. Biz bir daha böyle şeyler yaşanmasını istemiyoruz” dedi.
İNSANI DEPREM DEĞİL, BİNA ÖLDÜRÜYOR
Bekir Coşkun’un ağabeyi Sedat Coşkun ise, kardeşi ve ailesinin zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti ve “Ağabeyim DSİ’de görevliydi, yer altı sularının tek kontrol mühendisiydi. Gelinimiz çok başarılı bir öğretmendi. Yeğenim Tahsin, depremden üç ay önce ziraat mühendisi olmuştu. Mesleğinin baharındaydı. Mesleğini hile ve hurda ile kazanan bir müteahhidin esiri oldular maalesef. Mahkeme sürecinde Türkiye’ye emsal olacak bir karar verdiler. Böyle hakimler var dedirttiler. Var olsunlar, sağ olsunlar. Bizim için bu ceza acımızı hafifletmez ama hem müteahhitlerin hem de denetimden sorumlu kamu görevlilerinin daha dikkatli olmalarını diliyoruz. İnsanı deprem öldürmüyor; insanı binalar öldürüyor. Buna mukadderat deyip geçemeyiz. Sanık, ’98 depreminde yıkılmadı’ diyor ama mahkeme dosyasında o yıl çatladığı ve sıva ile kapatıldığı tespit edildi. Bu göz göre göre gelen bir felaket. 5. katta oturuyorlardı, evi değiştirmek istiyorlardı. ‘Uygun bir ev bulalım, emekli olunca bakarız’ demişlerdi” şeklinde konuştu. Aile üyeleri, kabristan başında dua ederek anma gerçekleştirdi.
then "Add to Home Screen"