Altın fiyatlarındaki artış ihracatı azaltıyor

Altın fiyatlarındaki aşırı yükselmenin piyasalarda oluşturduğu belirsizlik ortamı dünyanın önde gelen altın üreticisi ve ihracatçısı konumundaki Türkiye’yi olumsuz etkiliyor.

son 3 yılda altın fiyatlarının onsunun 270’ten 570 seviyesine çıktığını belirterek, yurtdışı siparişlerinde aşırı bir düşüş yaşandığını söyledi. 3 aylık sürede yurtdışı altın talebinin durma noktasına geldiğine dikkat çeken Kamer, talep azlığı göz önüne alınarak üretimin önemli miktarda azaldığını ifade etti. Gelişmeleri ‘endişe verici’ olarak değerlendiren Kamer’e göre fiyatlardaki yükselişin asıl etkisi ocak ayı içerisinde hissedilmeye başlanacak. Dünya piyasalarında altın, yatırımcıların ABD Doları’na alternatif bir yatırım aracına yönelme eğilimi ve jeopolitik kaygılarla 2005’te en çok tercih ettikleri yatırım araçlarından olurken, pek çok fon ve yatırımcının da altını ilk defa portföylerine dahil etmesiyle fiyatlar ons başına 540,90 dolara yükselerek son 25 yılın en yükseğine çıktı. Fiyatlar 2005’in ilk sekiz ayında ons başına 410-460 dolar aralığındaydı.

Dış Ticaret Kompleksi’nde Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ve sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Kamer, ‘Başbakan Tayyip Erdoğan ile yakın ilişkileri sayesinde mücevherdeki KDV oranlarını kaldırttığı’ iddialarının altın sektörüne büyük zarar verdiğini söyledi. 22,5 milyon dolarlık mücevher ithalatındaki KDV oranının kaldırıldığını, fakat bunun yerine yüzde 6 olan ÖTV’nin yüzde 20’ye çıkarıldığını ifade eden Kamer, düzenlemenin sektörün gelişimine katkısı olmayacağını vurguladı. “Yapılan düzenleme doğru değil. Biz bir siyasi partiyi veya kurumu hedef almıyoruz. Ortada bir yanlış bilgilendirme var. Düzenleme pozitif değil negatif bir ayrımcılıktır.” dedi.

Cihan Kamer, Türk kuyumculuğunun son 10 yılda büyük gelişme kat ederek dünyanın en büyük 5’inci üreticisi ve 2’nci ihracatçısı haline geldiğine işaret etti. Kamer’in verdiği bilgiye göre, 1994’te 44 milyon dolar olan ihracat 2005’te 1,1 milyar dolara ulaştı. Böylece 11 yılda yüzde 2 bin 350 büyüme sağlandı. Türkiye aynı zamanda yılda 1,5 milyar dolarla dünyanın en çok turistik altın satan ülkesi. 500 milyon dolarlık bavul ticareti de eklendiğinde toplam dış ticaret 3 milyar dolara ulaşıyor. Cihan Kamer, mücevherdeki Özel Tüketim Vergisi’nin kaldırılmasıyla 5 sene sonra 500 milyon dolarlık bir sektör oluşacağına işaret ederek, “4 milyon dolarlık ÖTV geliri için yüz milyonlarca dolarlık katmadeğer engelleniyor. Vergi kalkmazsa sektör Dubai’de, Hong Kong’da yer bulur. Kaldırılırsa birkaç yıl sonra 4 milyon dolarlık geliri tek bir şirket öder.” ifadelerini kullandı.