Piyasada “çekili altın” ve “kesme altın” olarak bilinen yatırım araçlarına olan ilgi sürekli artıyor. Yapılan düzenlemelerin ardından, altının ince şeritlere getirilmesi ve çeşitli şekillerde kesilip işlenmesiyle üretilen bu ürünlerin satışında gözle görülür bir yükseliş yaşandığı tespit edildi.
KAYIT DIŞI FAALİYETLERLE MÜCADELE
Hazine ve Maliye Bakanlığı, finansal sektörün güvenilirliği adına ve Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına uyum sürecinde kayıt dışı ekonomik faaliyetlerle mücadelenin güçlendirilmesi için farklı çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda kıymetli maden sektörüne dair de yeni adımlar atılacak. Küçük miktarlarda altın satışı ve bu ürünlerin standart eksiklikleri nedeniyle, yatırım amaçlı alım yapan tüketicilerin bu satışlardan olumsuz etkilenebileceği düşünülüyor.
MEVZUAT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Standartları olmayan bu ürünlerin tanımının yapılması ve yurt içinde alım satım yöntemlerine dair kuralların belirlenmesine yönelik mevzuat çalışmaları tamamlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlığın kayıt dışılıkla mücadele çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü ve bu süreçte ilave adımların atılacağını belirtti. Şimşek, “Sektörler ve işletmeler bazında olduğu gibi pek çok piyasada da kayıt dışılığın önlenmesi için adımlarımızı sıkılaştırıyoruz. Böylece tüketicileri korurken altın ürünlerine yönelik gözetimi de artırıyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, düzenlemeyle sektördeki belirsizliğin giderilmesi ve altın ticaretinin uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor.