Açıklamada yer alan adanın askersizleştirilmesi ve Gazimağusa Limanı konusunda ilerleme sağlanmasının müzakereler öncesinde güven artırıcı önlemler gibi sunulması da Türk Dışişlerini kızdırdı. BMden duruma açıklık getirmesi istenirken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Annana gelinen noktanın çözüme yardımcı olmadığı görüşünü iletti. Ankaradan randevu isteyen BMnin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Mollere de randevu verilmedi. Mollerin ziyaretinin istenmediği BMye iletildi. Türkiyenin tepkisinin altında, Mollerin AByi sorunun çözümünde bir platform olarak gösterme çabası yatıyor.
Bakan Gül, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Türkiyenin attığı adımlar ve gelişmelerden duyulan rahatsızlığı ay sonunda New Yorkta bir araya geleceği Annana doğrudan bir kez daha aktaracak. Diplomatik kaynaklar, Türkiyenin beklentilerini, Adada sorunun çözümü için Annanın bir şey yapıp yapmayacağına bakacağız. Türkiyenin açıkladığı Kıbrıs Eylem Planına ilişkin değerlendirmesini bildirmesini isteyeceğiz. biçiminde ortaya koyuyor. Ankara, Annan ve Papadopulosun, ortak açıklamasına şaşırırken, BM teamüllerine göre Annanın, böyle bir açıklamayı ancak adadaki iki toplumun liderini yanına alarak, onların mutabakatının ardından yapabileceği belirtiliyor. Ortak açıklamada ortaya konulan hususların, kapsamlı çözümü ikame edecek şekilde sunulması Ankaranın şaşkınlığını artırdı. Adanın askersizleştirilmesi ve Gazimağusa Limanı konusunda ilerleme sağlanmasının müzakereler öncesinde güven artırıcı önlemler gibi sunulduğu 28 Şubat tarihli açıklamada, Türkiyenin sorunun çözümü için yıllardır önerdiği komiteler kurulması fikri de Rumlar tarafından gündeme getirilmiş gibi takdim edildi.
Bütün bunları değerlendiren Ankara, Annana duyulan güvenden dolayı BMye önce ölçülü tepki göstererek gelişmeleri kriz biçiminde kamuoyuna sunmak istemedi. Geçtiğimiz günlerde BMden açıklama isteyen Ankaranın tepkisi etkili oldu ve BMden Türkiyeyi yatıştıracak açıklamalar geldi.
BMden istenen açıklamanın ardından Özel Temsilci Michael Moller, Ankaraya gelmek istedi. Ancak Mollerin tavırlarını subjektif ve AB yanlısı bulan Ankara, temsilciye randevu vermedi. Daha önceki tutumlarından da rahatsızlık duyulan Mollerin yeni yaklaşımları Ankarada Annanın çözüm çabaları yerine, AByi öne çıkarma gayreti içinde hareket ediyor. Önce AB gelir, sonra BM yaklaşımında. Son gelişmelerde de AByi, BMnin önüne geçirme amacını güden yaklaşımı etkili oldu. Kıbrısta kendi misyonunun dışına taşan yaklaşımlar içinde hareket ediyor. biçiminde değerlendiriliyor.
KKTC’ye sadece üç elçi ‘evet’ dedi
KKTC’nin tanıtımı çerçevesinde geçtiğimiz yıl 8 büyükelçiyi ağırlayan Lefkoşa’nın davetine bu yıl sadece 3 büyükelçi icabet edecek. Davetin ‘resmî olmadığı’ güvencesine rağmen sadece Pakistan, Azerbaycan ve Moğolistan büyükelçileri KKTC’ye gidecek. İKÖ üyesi 5 ülkenin yanı sıra ABD, İngiltere, Venezuela, Filipinler ve Meksika elçileri katılamayacaklarını bildirdi.