CHP lideri Deniz Baykal, tasarıdaki etkin pişmanlıkla ilgili maddenin terör örgütünün elebaşısı Abdullah Öcalan’a af getirdiğini savundu. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise bunun mümkün olmadığını söyledi. Çiçek, tasarıdaki etkin pişmanlık hükmünün mahkumiyet kararı verilmemiş kişiler için geçerli olacağına dikkat çekti. Asıl ilginç gelişme ise Meclis’te yaşandı.
TMKnın tartışılan
6. maddesi şöyle:
(…) Terör örgütü kuranlar, yönetenler ile bu örgüte üye olanlar Türk Ceza Kanununun 314üncü maddesine göre cezalandırılır. Örgütün faaliyetini düzenleyenler de örgütün yöneticisi olarak cezalandırılır. (…) Türk Ceza Kanununun 221inci maddesi hükmü, bu madde açısından da uygulanır. Kişi etkin pişmanlık hükümlerinden ancak bir defa yararlanabilir.
TMK Tasarısının AB Komisyonu’ndaki görüşmelerine katılan Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi Hakim Albay İsmail Hakkı Dirik, terörle mücadelenin yürütülmesine engel olacağı gerekçesiyle etkin pişmanlığın’ metinden çıkarılmasını istedi. Düzenlemenin bakanlıkların uzlaştığı metinde bulunmadığını kaydeden Dirik, Sonradan eklenmiş. dedi. Albay’ın sözlerine cevap veren Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Niyazi Güney ise Diğer güvenlik birimleri Savunma Bakanlığı temsilcisini teyit etmiyor. Topluma Kazandırma Yasasının süresi bittiği için buraya konmuştur. şeklinde konuştu. CHP’li Onur Öymen, dış baskılara dayanamayan hükümetin düzenlemeyi araya sıkıştırdığını ileri sürdü. Tasarı, tartışmaların ardından alt komisyona havale edilirken, ilgili hükmün Öcalan’a af getirip getirmeyeceği konusuna hukukçular temkinli yaklaştı. Doç. Dr. Adem Sözüer, ilgili maddenin güvenlik güçlerinin önerisiyle etkin pişmanlıktan yararlanmayı sınırlamak için konulduğunu vurguladı. Sözüer, Tamamen sunî bir gündem oluşturuldu. dedi. Prof. Dr. Bahri Öztürk, TCK’nın 221. maddesine göre Öcalan’ın etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanamayacağını kaydederken Doç. Dr. Vahit Bıçak tasarıda farklı kanunlara çok sayıda atıflar yapıldığını hatırlattı ve ekledi: Labirente dönen kanunlar yoruma açık hale geliyor.