Oysa Arap turistlerin gittikleri ülkelerde kişi başına harcadıkları miktarın bunun en az 3-4 katı seviyesinde gerçekleştiği kaydediliyor. Merkez Bankası verilerine göre ortalama olarak turist başına Avrupa ve Amerikalılar 600 dolar, Suriyeliler ise 842 dolar harcıyor. Buradaki çelişkiye dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Turizmde ülkemize en çok rağbet gösteren Almanlara ve Ruslara sunulan altyapı, diğerlerini de kapsayacak şekilde genişletilmeli. uyarısını yaptı. Ciddeye gerçekleştirdiği gezide Suudî işadamlarını, tatillerini Türkiyede geçirmeye davet eden Yalçıntaş, ilginç bir tepkiyle karşılaştı. Suudlular, Türkler bize karşı çok önyargılı davranıyor. Bize, Avrupadan gelen turistlere gösterilen sevgi ve saygı gösterilmiyor. Bundan büyük rahatsızlık duyuyoruz. diye şikayette bulundu.
Geçen yıl turizm sezonunun açılmasıyla birlikte daha fazla Arap turisti çekmek için Körfez ülkelerine vize kolaylığı tanındı. Ancak bu arada havaalanlarında terör gerekçesiyle yapılan bazı uygulamalar bölge ülkelerinden gelen turistleri yıldırdı. Zaman, 14 Ağustos 2005te, Körfez ülkesi Katardan gelen kraliyet ailesi mensuplarının diplomatik pasaporta sahip olmalarına rağmen uygunsuz davranışlara maruz kaldıklarını duyurmuştu. Yetkililer ise uygulamayı terör gerekçesiyle savunmuştu. İTO Başkanı Yalçıntaş, Türk kamuoyunun Araplara dönük yanlış bilgilendirmeden kaynaklanan olumsuz bakış açısını değiştirmesi gerektiğini söyledi. Yükselen petrol fiyatlarıyla iyice zenginleşen Körfez ülkelerinin elinde biriken parayı yatırmak için Türkiyede iş imkanları araştırdığına da vurgu yapan Yalçıntaş, Suudi Arabistanın eski kralı Faysalın eşi İffet Hanım Türktür. Demek ki Suudî ailesinin yarısı Türk. Bu aile de Türkiyede tatil yapmak, sanayi ve ticarette ortaklık kurmak istiyor. Bu avantajımızı iyi değerlendirmeliyiz. açıklamasında bulundu. Arap ülkelerinden gelen turistler her şey dahil tatilleri tercih etmediği için harcamaları çok fazla ve daha çok döviz bırakıyorlar. Ekonomiye rasyonel bakmanın önemine değinen Yalçıntaş, şu tespitleri dile getiriyor: Ekonomik bakmamız gereken konulara politik bakıyor, hislerimizle Türkiyenin menfaatlerini karıştırıyoruz. Avrupalı ülkeler Arap turistleri ülkelerine çekerek, çok büyük turizm geliri elde ediyor. Bakın, İsviçrede Leman Gölü çevresinde her yıl ağustosta iki haftalık festival düzenleniyor. Gölün çevresindeki tüm şehirlerin katıldığı festival sadece Araplar için yapılıyor. Kullanmaları için Almanyadan limuzin ve lüks arabalar getiriliyor. Onlara yönelik çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Sadece bu festivalden 15 günde kazandıkları para, Türkiyenin yıllık turizm gelirinin dörtte biri kadar. Oysa Türkiye, korkularının esiri olmuş. Bunları aşmak lazım.
Yalçıntaş, İKBde 1990-1993 arası çalıştı
Murat Yalçıntaş, 1990-1993 yılları arasında İslam Kalkınma Bankasının (İKB) Ciddedeki merkezinde çalıştı. Bankayı da ziyaret eden İTO Başkanı, büyük ortak Türkiyenin burada sunulan imkanlardan yeterince yararlanamadığını ifade etti. İKB kurulduğu günden bu yana toplam 41 milyar dolarlık kredi kullandırdı. Sermaye payı yüzde 8 olan Türkiyenin kullandığı miktar ise 2,5 milyar dolar seviyesinde. Çeşitli ülkelerden 900 civarında personeli barındıran bankada çalışan Türk sayısı ise 4. Sanayi bakımından Türkiyenin bölge ülkelerinden çok ileride olduğuna dikkat çeken Yalçıntaş, Keşke burada 40 genç arkadaşımız olsa. Onlar da daha çok Türk istihdam etmek istiyor. Müteahhitlik, müşavirlik firmalarımız zaman kaybetmeden bankadaki ilgili bölüme üye olmalı. Sunulan imkanlardan Türkiye olarak daha fazla faydalanmalıyız. diye konuştu.
Yalçıntaş, temaslarıyla ilgili geniş bir dosyayı Başbakan Tayyip Erdoğana sunacakları bilgisini de verdi. İTOnun Körfez ülkeleriyle ilgili çalışmaları proje bazında devam edecek. Bu çerçevede Katarlı inşaatçılar, İstanbulda yapı fuarına katılacak. Dubai ve Umman ile ilgili 3 toplantı yapılacak. 2007de Ciddede Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenecek.
İTOnun yeni rotası Avrupa
Körfez açılımı kapsamında, Katar, Dubai, Umman ve Suudi Arabistanda temaslarda bulunan İTO, şimdi de yönünü Batıya çevirdi. Odanın yönetim kurulu Avrupa Birliğinin merkezi Brüksel başta olmak üzere Strasbourg ve Hannoverde önümüzdeki ay çeşitli temaslarda bulunacak. Avrupada da önemli etkinlikler düzenleyeceklerini vurgulayan Murat Yalçıntaş, Türkiyenin Birlike tam üyeliği halinde Avrupaya neler katacağını kapsamlı olarak anlatacaklarını belirtti. Yalçıntaş, Global oyuncu olmak için global düşünmek gerek. Türkiyenin konumu da bunu gerektiriyor. Körfez açılımı stratejimizde ilk aşama ilişki kurmaktı. Bunu gerçekleştirdik. Artık bundan sonra ilişkimizi geliştirmek için adımlar atacağız. Diğer yandan Avrupaya da açılıyoruz. ABnin önemli şehirlerinde lobi yapacağız. açıklamasında bulundu.