Sivil otoritenin yetkileri artirilsin tavsiyeleri, hükümet tarafindan uygulanma asamasina getirildi. Ilk adim olarak da Emniyet Genel Müdürlügü, Dogu ve Güneydoguda bulunan 4 ilde Çevik Kuvvet Sube Müdürlügü kuracak.
Asker pasifize edilliyor
BÖYLECE hükümetçe MGK toplantisina getirilen ancak Türkiyenin özel kosullari nedeniyle askerin iç güvenlikteki rolünün ihmal edilmesi mümkün degildir gerekçesiyle komutanlar tarafindan siddetle reddedilen tez, AB sartlarina uydurularak TSK pasifize edilmek isteniyor.
ABnin dedigi oldu
MGKda reddedilen asker iç güvenlikten çekilsin önerisi, Dogu ve Güneydoguda 4 sehire kurulacak Çevik Kuvvet Sube Müdürlügü ile hayata geçiriliyor.
Avrupa Birliginin açikladigi hemen hemen tüm raporlarda yerini bulan Türk askeri Iç güvenlikten çekilsin veya askeri olarak Genelkurmay Baskanligina, idari olarak Içisleri Bakanligina bagli olan Jandarma Genel Komutanligi üzerindeki sivil otorite arttirilsin ifadesi yavas yavas hayata geçiriliyor. Emniyet Genel Müdürlügü, Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesinde bulunan 4 ile Çevik Kuvvet Sube Müdürlügü kurmaya hazirlaniyor.
4 ILE ÇEVIK KUVVET
Emniyet Genel Müdürlügü yetkililerinden alinan bilgiye göre, Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesinde bulunan 11 ilin Valisinden Çevik Kuvvet Sube Müdürlügü kurulmasi yolunda gelen talepleri inceleyen Emniyet Genel Müdürlügü, son günlerde yasanan olaylari dikkate alarak, aralarinda Hakkarinin de bulundugu 4 ilin talebine olumlu bakiyor.
GÜNDEME GELMISTI
Türkiye genelinde halen 33 ilde Çevik Kuvvet Sube Müdürlügü bulundugunu kaydeden Emniyet yetkilileri, 11 ilde daha Çevik Kuvvet Sube Müdürlügü kurulmasi yolunda daha önceden talep geldigini, ancak Güneydoguda son günlerde artan olaylar sonrasinda Hakkari, Tunceli, Siirt ve Bingöl illerinin taleplerini olumlu karsiladiklarini kaydetti.
Bölgedeki olaylarla ilgili son 2 yillik verileri inceleyen Emniyet Genel Müdürlügü, bölgede konuslandirilacak olan Çevik Kuvvet Sube Müdürlüklerine bagli personel sayisini ise bu verilere dayanarak belirleyecek. Son olaylar da göz önünde bulundurularak, Hakkaride 80 ila 100 kisi arasinda bir kuvvetin konuslandirilmasi planlaniyor.
Askerin iç güvenlik hizmetlerinden çekilmesi gerektigi daha önceden de gündeme gelmisti. Geçtigimiz Haziran ayinda gerçeklestirilen ve Milli Güvenlik Siyaset Belgesinin sekillendirildigi Milli Güvenlik Kurulu toplantisinda Hükümet üyeleri tarafindan dillendirilen Türkiyedeki asker AB standartlari çerçevesinde çizilecek yeni pozisyon ile iç güvenlikten uzaklastirilip, dis güvenligin saglanmasinda görev almali istegi askeri kanat tarafindan tepkiyle karsilanmisti.
ASKERDEN SERT YANIT
AKP Hükümeti ile Genelkurmay Baskanligi arasinda gerginlige neden olan istege askeri kanadin cevabi ise Türkiyenin özel durumundan kaynaklanan kosullar nedeniyle askerin iç güvenlikteki rolünün ihmal edilmesi mümkün degildir olmustu.