Bakan Bayraktar: Rusya İle Enerji İlişkileri Sürüyor

ENERJİ VE İKLİM DİYALOĞU BAŞLATILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, temaslarda bulunmak amacıyla geldiği İngiltere’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bayraktar, İngiltere Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanı Ed Miliband ile oldukça verimli bir görüşme yaptıklarını belirtti ve iki ülke arasında Enerji ve İklim Diyaloğu’nu başlatan bir mutabakat zaptı imzalandığını aktardı.

BÜYÜK BİR FİNANSMANIN YOLU AÇILIYOR

Londra’daki görüşmeler çerçevesinde küresel enerji sektörünün önde gelen yatırımcıları ve finans kuruluşlarının temsilcileriyle de bir araya geldiğini söyleyen Bayraktar, yenilenebilir enerjide 2035 yol haritası kapsamında rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesini 30 gigavat seviyesinden 120 gigavata çıkarmayı planladığını ifade etti. Yatırımcıların Türkiye’nin bu planlarına büyük ilgi gösterdiğini aktaran Bayraktar, “Önümüzdeki dönemde büyük bir finansmanı ülkemize getireceğimize inanıyorum” dedi.

İNGİLTERE’DEN TÜRKİYE’YE FİNANSMAN GELİYOR

Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritası çerçevesinde 108 milyar dolar yatırım planladıklarını belirten Bayraktar, Birleşik Krallık İhracat Finansmanı Dairesi’nin Türkiye’ye 2 milyar sterlinlik bir finansman sağlamayı düşündüğünü ve bunun için kendilerine üç temel alandaki projeleri önerdiklerini söyledi. Sanayinin 24 bin megavatlık yenilenebilir enerji kapasitesi, deniz üzeri rüzgar enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerinin bu kapsamda önemli olduğunu dile getirdi.

KÜÇÜK MODÜLER REAKTÖRLERİ İNCELEYİP YENİ MODELLER GELİŞTİRİYORUZ

Bakan Bayraktar, nükleer enerjide kullanılan küçük modüler reaktörler (SMR) hakkında farklı modeller geliştirdiklerini ifade etti. Meclis’e gelmesi beklenen bir düzenlemenin konunun hukuki bir çerçeveye kavuşmasını sağlayacağını aktardı. Alım garantisi modeliyle birlikte özel sektörün bu alana yatırım yapmasının da mümkün olduğuna değinen Bayraktar, karbon ayak izlerini küçültmeleri gereken enerji sektörlerinden bu alana yönelik yatırımların çıkabileceğini belirtti.

TÜRKİYE-RUSYA ENERJİ İLİŞKİLERİNE DEĞİNDİ

Doğal gaz ihracatında yapılan ödemeler için kullanılan Gazprombank’ın ABD tarafından yaptırım listesine alınmasıyla ilgili gelen soruya Bayraktar, Türkiye ile Rusya arasındaki enerji ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını belirtti. Türkiye’nin Rusya’dan doğal gazdan önce petrol ve petrol ürünü tedarik ettiğini ifade etti.

GÜVENLİ VE ÖNEMLİ BİR PAZARIMIZ VAR

Doğal gazın ikame edilmesinin zor bir ürün olduğunu vurgulayan Bayraktar, Rusya’nın önemli ve güvenli bir tedarikçi olduğunu, Türkiye’nin de güvenilir bir pazar olduğuna dikkat çekti. Bayraktar, “Gaz ticaretinin herhangi bir aksamaya mahal vermeden devam etmesi gerekiyor. Gaza ihtiyacımız var ve bunun önemli miktarını Rusya’dan alıyoruz. Bunu yakın ve orta vadede ikame etme şansı yok. Dolayısıyla bu gazı Türkiye’ye alabilmemiz lazım” dedi. Türkiye’nin yüzde 84’üne doğal gaz gittiğini ifade etti.

RUSYA’DAN GAZ AKIŞINA ENGEL OLMAYALIM

Haneler ile sanayinin elektrik üretiminde doğal gaz kullandığını belirten Bayraktar, “Bu gazın önemli miktarını Rusya’dan alıyoruz. Yakın ve orta vadede bunu ikame etme imkânımız yok” diye konuştu. Doğal gazda arz çeşitliliği konusunda birçok adım atıldığını, LNG alımı için altyapıya büyük yatırım yaptıklarını ve gazlaştırma kapasitesini 5 katına çıkardıklarını ifade etti. Bayraktar, “Rusya’dan gaz akışını etkileyecek her türlü karara karşıyız. Eğer bu yaptırımlar, bu noktaya gelecekse biz Türkiye’nin ekonomisine, hane halkına, 85 milyona zarar vereceğini söylüyoruz” dedi.

ANLAŞMA UZAYABİLİR

Bakan Bayraktar, Rus doğal gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya akışını sağlayan transit anlaşmanın 2024 yılının sonunda sona ereceği yönündeki görüşmelerine ise, “31 Aralık 2024’te bu anlaşma bitiyor gibi görünüyor, ancak o güne geldiğimizde bir şekilde bu anlaşma uzatılabilir” şeklinde yanıtladı. Anlaşmanın uzamasının fiyatlar ve piyasa açısından iyi olacağını belirten Bayraktar, “Bu noktada Türkiye üzerine düşeni yapmaya hazır ama ben uzayabileceğini düşünüyorum” dedi.

ÖNEMLİ

Heyelan Nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu Kapandı

Artvin'in Arhavi ilçesinde 03.30'da gerçekleşen heyelan, Karadeniz Sahil Yolu'nu çift yönlü kapattı. Karayolları ekipleri müdahalede bulunurken, heyelan tehlikesi devam ediyor.

Bodrum’da Sel Felaketi: 11 Evi Su Bastı

Bodrum'da yoğun yağış, 11 evin su basmasına ve bahçelerin sular altında kalmasına neden oldu. Bazı yollar kapandı; belediye personeli, ekiplerce kurtarıldı.

Daha Fazlası!