Çin Hükümeti, Avrupa Komisyonu ile Dünya Bankası’nın düzenlediği konferansın öğleden sonraki basına kapalı olarak yapılan Taahhütler Bölümü oturumunda Türkiye ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdiğini anlatan Bakan Eker, toplantıda şu ana kadar 700 milyon dolar kadar bir yardım edildiğini ve bu rakamın artabileceğini ifade etti.
Bakan Eker, tüm ülkelerin kuş gribi vakaları konusunda şeffaf olmaları gerektiğini ve bunun yapılmaması durumunda maliyetini tüm dünyanın ödemekte olduğunu ve ödeyeceğini vurguladı.
-TÜRKİYE’NİN ÇALILŞMALARI OLUMLU-
Bakan Eker, uluslararası kuruluşların kuş gribiyle ilgili Türkiye’nin çalışmalarını takip ettiğini ve bu kuruluşların Türkiye’nin verdiği mücadeleden memnun kaldıklarını ifade eti. Eker, ”Ama süreç devam ediyor. Bu çalışmalar devam edecek. Aldığım son rakama göre Türkiye’de şu ana kadar yaklaşık 1 milyon civarında kanatlı hayvan itlafı yapılmıştır.” dedi.
Virüsün yabani kanatlılardan evcil hayvanlara ve onlardan da insanlara geçtiğine dikkat çeken Bakan Eker, evcil hayvanlarla ilgili olarak, ”Bunları gerekirse itlaf edeceğiz, gerekirse kapalı tutacağız.” diye konuştu. Buna çok dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Eker, özellikle çocukların bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğine işaret etti.
– TAMİFLU İLACI STOK YAPILACAK –
Türkiye’de, kuş gribine karşı kullanılan en etkili ilaçlardan Tamiflu stoğunun yeteri kadar olmadığını hatırlatan Eker, bu ilacın Türkiye’de şu an 130 bin kutu civarında olduğunu ve sipariş verdiklerini söyledi.
– GELECEK YARDIM KABUL GÖRECEK –
Kuş gribi ile ilgili mücadele ilaçları ve laboratuar araç gereçleri bundan sonra para harcayacaklarını aktaran Eker, ” Özellikle tazminat ödemeleri. Eğer bu çok yayılırsa yük getirecektir. Bu konuda uluslararası yardım ve imkan olursa onlar da kullanılır.” dedi.
– AVRUPA TEHDİT ALTINA GİRECEK –
Bakan eker, bu salgını kontrol altına alamamaları durumunda Avrupa Birliği’nin tehdit altına gireceğini söyledi. Eker, ” Geçtiğimiz aylarda görülen Manyas vakaları sırasında Yunanistan’da da, Romanya’da da bu vakalar görüldü. Bulgaristan risk altında. Dolayısıyla Avrupa’ya doğru gidiyor.” hatırlatmasını yaptı. Eker, daha önce Avrupa’da kuş gribinin insanlara bulaşmayan şeklinin görüldüğü ve bu çerçevede Hollanda’da 28 milyon, İtalya’da 13 milyon ve Belçika’da 14 milyon kanatlının birkaç yıl önce itlaf edildiğini anlattı. Eker, şu anda tüm dünyanın 1918 yılında yaşananları tekrar yaşamamak için büyük mücadele verdiğini söyledi.
-TÜRKİYE’NİN KUŞ GRİBİ İLACI ÜRETME ÇALIŞMASI YOK-
Maliyet gerektirdiği ve şu ana kadar kesin tedavi ettiği ispatlamayan kuş gribi ilacı çalışmaları ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Eker, ”Bu tür çalışmalar büyük masraf ve para istiyor. Türkiye’de şu an bu alanda bir çalışma yok ama ihtiyaç duyulursa Türkiye bu çalışmaları yapar ya da bu çalışmalara destek verir, katkı sağlar.” diye konuştu.