Bakan: YHT’ler 93 Milyon Yolcu Taşıdı

YÜKSEK HIZLI TREN YOLCU TAŞIMACILIĞI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerle (YHT) bugüne dek 93 milyon yolcu taşındığını belirtti. Uraloğlu, “Yeni projelerimizle vatandaşlarımızın daha konforlu ve hızlı ulaşımını sağlayacağız.” dedi. Türkiye’deki demir yolu yatırımları hakkında bilgi veren Uraloğlu, yolcuların 11 şehre direkt YHT ile ulaşabildiğini vurguladı. Demir yollarının gelişim sürecine 2002 yılından itibaren başladıklarını ve bunu stratejik bir devlet politikası haline getirdiklerini ifade etti. Uraloğlu, “Ana yurdumuzun demir ağlarla örülmesi” vizyonunu benimsediklerini ve İstanbul, Ankara, Sakarya, Kocaeli, Konya, Bilecik, Eskişehir, Karaman, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas’a direkt YHT seferleri sunmanın önemine işaret etti.

DEMİR YOLU YATIRIMLARINDA YENİ ATILIMLAR

Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüştürülebilmesi için demir yollarında yeni bir atılım yaptıklarını söyledi. Demir yolu yolcu taşımacılığını geliştirerek, “2023’te 11,9 milyon yolcu bu trenlerimizle seyahat ederken, 2024’te bu sayının 12,4 milyonu bulmasını bekliyoruz.” diye ekledi. Mevcut demir yolu hat uzunluğunun 13 bin 919 kilometre olduğunu belirten Uraloğlu, bunun 11 bin 668 kilometresinin konvansiyonel, 2 bin 251 kilometresinin ise hızlı tren hatları olduğunu açıkladı. Demir yolu projelerinin 6 bin 978 kilometresinin tamamlandığını, 3 bin 776 kilometrelik kısmının devam ettiğini ve 5 bin 785 kilometrelik kısmının proje aşamasında olduğunu kaydetti.

HIZLI TREN PROJELERİ VE HİZMETLER

Uraloğlu, demir yolu taşımacılığındaki payı artırmak için mevcut hatların elektrifikasyonu ve sinyalizasyonuna yönelik hedefler belirlediklerini açıkladı. 2028 yılına kadar elektrikli hat uzunluğunu 12 bin 561 kilometreye çıkarmayı planladıklarını belirten Uraloğlu, sinyalli hat uzunluğunu da 4 yıl içinde 13 bin 772 kilometreye ulaştırmayı öngördüklerini sözlerine ekledi. Demir yoluna öncelik vererek tüm ulaşım modlarının entegrasyonunu sağlamayı ve yolculara daha iyi hizmet sunmayı amaçladıklarını vurgulayan Uraloğlu, birçok hızlı tren projesini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

BÜYÜK PROJELERİN DETAYLARI

Ankara-Eskişehir-İstanbul YHT Projesi’nin Ankara-Eskişehir kısmını 13 Mart 2009’da, Eskişehir-İstanbul bölümünü ise 27 Temmuz 2014’te hizmete sunduklarını belirtti. Projenin yatırım bedelinin 2,6 milyar dolar olduğunu ifade eden Uraloğlu, 534 kilometre uzunluğundaki projenin tasarım hızının saatte 250 kilometre olduğunu açıkladı. “Bugüne kadar 55,7 milyon yolcu taşıdık. Bunun 20,7 milyonu Ankara-Eskişehir, 34,3 milyonu Ankara-İstanbul ve 717 bin 485’i Eskişehir-İstanbul hattında seyahat etti.” dedi. Uraloğlu, Ankara-Konya-Karaman YHT Projesi’nin yatırım bedelinin 1,4 milyar dolar olduğunu belirtirken, bu proje kapsamında bugüne kadar 20,5 milyon yolcuya hizmet verildiğini ekledi.

Ankara-Sivas YHT’nin 26 Nisan 2023’te 405 kilometre olarak hizmete girdiğini belirten Uraloğlu, “Sivas-İstanbul YHT seferlerini 4 Mayıs 2024’te başlatmayı planlıyoruz.” diyerek, YHT’ler aracılığıyla bugüne kadar 93 milyon yolcuya hizmet sağladıklarını ifade etti. Yeni projelerle vatandaşların daha konforlu ve hızlı ulaşımına katkı sunmayı amaçladıklarını vurguladı.

ÖNEMLİ

Bakan Işıkhan Asgari Ücret Çalışmalarını Başlatıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, asgari ücretin işçileri ve işverenleri memnun edecek şekilde belirlenmesi için Salı günü çalışmalara başlayacaklarını duyurdu.

Galatasaray, Sutopunda Otter’i 23 Farkla Yendi

Galatasaray Zena, Sutopu Kadınlar Challenger Kupası 2. eleme turunda Otter Swimming Club'ı 26-3 yenerek büyük bir galibiyet elde etti.

Daha Fazlası!