Basbakan Recep Tayyip Erdogan, Yemen’in baskenti Sana’daki temaslarini tamamlayarak 20:30 siralarinda Londra’ya hareket etti. Basbakan ve beraberindeki heyet Sana Havaalani’ndan resmi törenle ugurlandi. Basbakan Erdogan, yarin Londra’da AB Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi’ne katilacak.
Basbakan Erdogan ve Yemen Basbakani Abdülkadir Bajamal, Yemen Havaalani’nda ortak basin toplantisi düzenledi. Türkiye-Israil iliskilerini sorgulayan bir soruya karsilik Basbakan Recep Tayyip Erdogan, ”Biz, Israil ile iliskilerimizi kurariz, Israil’le ekonomik, siyasi ve askeri iliskiler kurmak için mani bir neden yok” dedi.
Erdogan, Yemen’le ticari, ekonomik ve kültürel iliskilerin gelistirilmesi konularinin görüsmelerde gündeme geldigini ve iliskilerin gelistirilmesi için gerekenlerin yapilacagini söyledi.
Arap bir gazetecinin, Islam ve Arap ülkelerinde Türkiye’ye Israil ile iliskileri dolayisiyla gönül konuldugu ve Türkiye’nin Israil’le iliskilerini AB üyeligi için mi sürdürdügü seklindeki soruya karsilik, Erdogan Israil’in AB ile iliskisi olmadigini belirterek, “Türkiye’nin hiç bir yerden icazet almaya da ihtiyaci yok. Biz Israil’le iliskilerimizi kurariz. Israil’le ekonomik, siyasi ve askeri iliskiler kurmak için mani bir neden yok. Siyaset netice alma sanatidir.” dedi.
Erdogan, masadan kalkildigi zaman netice alinamadigini ve masadan tam anlastik denildigi sirada kalkildiginda Filistin’in daha da küçüldügünü ve bugünkü hale geldigini belirtti. Erdogan, Türkiye’nin, Israil, Filistin ve Türkiye’deki sanayi ve ticaret odalarini bir araya getirdigini ve Erez’de Türkiye’nin 5 bin Filistinli’ye is imkani saglayacagini ifade etti. Erdogan, “Biz istiyoruz ki Filistin de bir devlet, Israil de bir devlet olmak üzere bu is bitsin artik; insanlar ölmesin.”
Irak Anayasasi ile ilgili sorulara karsilik Erdogan, referandumun demokrasi açisindan önemli oldugunu ancak anayasanin, Irak’in siyasi bütünlügü, toprak bütünlügü açisindan eksiklikler tasidigini belirtti. Erdogan, Türkiye’nin Irak’ta etnik unsurlarin birbiri üzerine hakimiyet kurmasini istemedigini dile getirerek, “Kerkük, bir degisime tabi tutulmak suretiyle bir etnik grubun etkinligi altina girmesin. Farkli etnik unsurlarin, farkli kültürlerin bir arada oldugu, özellikli bir Kerkük olsun. Bu, ileride ciddi sikintilara neden olabilir.” dedi.