Osmaniye, Akdeniz'i Güneydoğu'ya bağlayan köprü il. Türkiye nasıl dünya için konumu önemli bir ülke ise Osmaniye'de Türkiye için önemli ve ciddi bir konum iltifatına tabiidir. Osmaniye'yi ortadan ikiye ayıran, Güneydoğu'ya ve Akdeniz'e pazarlayan Musa Şahin Bulvarı esasen kentin stratejik açıdan ne denli önemli bir alanda olduğunu ispatlıyor.
Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar, “Osmaniye Çukurova'nın parlayan yıldızı olacak” diyor. Osmaniye'ye gidenler görüyor ki, Osmaniye gerçekten de parlıyor.
***
Başkan Davut Çuhadar'
Radyo Akdeniz'in Genel Müdürü Mahmut Şahin ile beraber sıkı bir sohbetin çay tadında başlangıcını veriyoruz. Ben soruyorum, Başkan kendinden emin cevaplıyor…
***
Röportaj: Muaz Kalaycı, Genel Yayın Yönetmeni
Redakte: Kıymet Yeşilmen, Röportaj Redaktörü
***
— Evliya Çelebi'nin “İnşallah bu İsneyin (Osmaniye) bir şehr-i azim olur” diye dua ettiği Osmaniye, gerçekten büyük şehir olabilecek mi?
Evliya Çelebi demek ki o zaman Osmaniye'yi çok küçük görmüş. Ben Osmaniye'nin Büyükşehir olacağına inanıyorum ama ticaretin gelişmesi şartıyla… Osmaniye'nin ticareti gelişirse, büyürse şehir de büyüyecektir. Şehrin ekonomisi büyürse şehir de büyür.
Çuhadar, Yeşille Mavinin Kucaklaştığı Osmaniye'nin Başkanı…
OSMANİYE'NİN GELECEĞİ AYDINLIK
— “Osmaniye Çukurova'nın Parlayan Yıldızı” diye bir slogan duyduk. Parlayan yıldıza siz ne taktınız? Cumhuriyetin 80. yılında Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın katılımı ile seksen fabrikanın temeli atıldı. Bu gelişen ekonominin işaretleri mi?
Başkan, Fırsatını Buldukça Çocuklara da Zaman Ayırıyor…
OSMANİYE'DE YÜKSELEN BİNALAR, ÜNİVERSİTE BİNALARI
— “Ben 2010 Yılı'na kadar Osmaniye'de 2 üniversitenin kurulmuş olacağını düşünüyorum. Birden fazla üniversitesi olacak Osmaniye'nin, Osmaniye bunu hak ediyor'' diyorsunuz bir beyanatınızda. Osmaniye bunu kaldırabilecek alt-yapıya, üst yapıya sahip mi?
O Hem Bir Belediye Başkanı, Hem Bir Abi, Hem de Bir İşçi…
OSMANİYE'NİN TOPRAĞI ÇOK VERİMLİ BİR TOPRAKTIR
— Osmaniye denilince tüm Türkiye'de akla hemen yerfıstığı geliyor. Fıstık'ta üretim ve ihracat durumları nasıl?
Çukurova denilince akla sadece pamuk, fıstık gelmiyor. Şimdi yağ bitkileri, endüstri bitkileri akla gelmeye başladı. Osmaniye'nin toprağı çok verimli bir topraktır. Osmaniye toprağının % 50'si ormanlık, geriye kalan %50 tarım arazisidir. Yani Türkiye'de böyle bir bölge yok. Osmaniye'de birkaç bin aile ekmeğini fıstıktan yiyor. Fıstık mağazalarından kadınlar ucuz iş gücü olarak eleme yapıyor. Fıstık tarlalarında üretim yapılıyor. Osmaniye'de üretilen bu fıstığın tamamı Osmaniye'deki pazarlamaya yetmiyor. Fıstık sektörü üreticisi ve pazarlamacısı belli olmayan bir sektör. Osmaniye'de 20 civarında işletmeci var. Fıstıkla ilgili fabrika kurmuşlar. Şimdi bunlar fıstıkçı ama bunların dışında gerçekten fıstıkçılığı işleten bir sektör yok. Bizde buna öncülük edelim istedik. Cevdetiye bölgemizde bir yer bulduk. Orada şimdi fıstıkçılar sitesi kuruldu. Yani site haline geldikleri zaman bunun en azından pazarlamacısı belli oluyor. Buna da öncülük ettik, o siteyi esasında oluşturan güç Osmaniye Belediyesi'dir.
— Osmaniye'nin işsizlik sıralamasında 2.il olduğu söyleniyor. Gerçekten bu boyutlarda bir işsizlik var mı ilde?
Çuhadar Başkan Sadece Tebessüm Etmiyor, Ettiriyor da…
TÜRKİYE'DE İŞSİZLİK DEĞİL MESLEKSİZLİK VAR
— Belediye olarak ne gibi bir çözüm üretilebilir bunlara veya bir halk, belediye dayanışması mı gerekli olan… Yoksa daha farklı bir uygulama mı yapılması gerekiyor işsizliğin azaltılması için?
ARTIK ÇARPIK KENTLEŞMEYE İZİN VERMİYORUZ
— İlinizi zaman zaman ziyaret eden köşe yazarları İlin 'asosyal' bir yapıya sahip olduğunu söylüyorlar. Bu görüşlerde doğruluk payı ne kadar? Sosyal faaliyetler konusunda halka ne gibi alternatifler sunulabilir?
Dışardan gelen bakış açıları Türkiye'nin her tarafını, dünyanın her yanını görüyor. Doğrudur, asosyal bir yapı var olmuştur, çarpık kentleşme olmuştur. Bunlar Osmaniye'nin gerçeğidir. Bizim bu asosyal yapımız, çarpık kentleşmemiz, vizyonsuz gelişimimiz sosyoekonomik ve sosyokültürel gelişmemizi etkilemiştir. Artık Osmaniye'ye büyük firmalar gelmeye başladı, şube açmaya başladı. Osmaniye'de artık çarpık kentleşmeye izin vermiyoruz. Dünya ölçeğinde gördüğüm şehirleşme modellerini Osmaniye'ye taşımaya çalışıyorum.
Belediye Başkanı Görünen Parlak Işığı mı İşaret Ediyor Dersiniz?
DEVLET BAHÇELİ'Yİ SEVER SAYARIM
— Üç buçuk yıldır kendine koyduğu kriterlerle belediye başkanlığını sürdüren Davut Çuhadar, Osmaniyeli olduğu halde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi yıkarak belediye başkanı oldu. Ama son genel seçimlerden MHP de 1. parti olarak çıktı. Genel seçimdeki bir sonuçta MHP Osmaniye'de güçlendi olarak görülüyor. Bu tablo dahi bir 2. Davut Çuhadar zaferi mi ufukta görünüyor?
ZORKUN'DA BOŞ YATAN NÜFUSU ÜRETKENLİĞE DÖNÜŞTÜRECEĞİM
— Zorkun Yaylası'nın nüfusu yazın 100 bini buluyor. Bu nüfus artışı Osmaniye'ye ne gibi artılar-eksiler getiriyor?
OSMANİYE'Yİ BÜYÜK ŞEHİR YAPACAĞIZ
— Şehre meydan yapıldığını gördük. Meydan kuruldu ama muhakkak orada aktiviteler de olacak.
…bitti!