Çevreyi kirletenlerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini dile getiren Bakan Pepe, İstanbul Tuzlada tespit edilen zehirli atık içeren varillerin uzunca bir süredir takip altında olduğunu kaydetti. Tuzladaki varillerden daha tehlikeli bir durumun yeraltı suları ile ilgili olduğunu aktaran Bakan Pepe, Bazı yerlerden bize ulaşan haberler insanın kanını donduracak kadar ağır. Bazı fabrikalar yeraltı sularını çekiyorlar, boşalttıkları kuyulara ağır metal içeren kanserojen maddeleri enjekte ediyorlar. Yani yeraltı sularını, bir daha temizlenmemek üzere kirletiyorlar. diye konuştu.
Tuzlada ortaya çıkan varilleri yüz karası olarak nitelendiren Pepe, Burada yapılan insanlık suçudur. Ama maalesef, mevcut Çevre Kanununda, cezalar kuşa dönmüş. Önce Danıştay beşte bire indirmiş, daha sonra katsayı uygulamasından dolayı tekrar indirilmiş. 13 kat azaltılmış para cezaları. Ülkemizin ortak geleceğine ihanet eden; ismi, adı, şanı, şöhreti ne olursa olsun bu firmalar, mutlaka cezalandırılmalıdır. şeklinde konuştu.
Çevre Kanununda kısa sürede düzenlemeye gideceklerini kaydeden Pepe, Yeni kanunda bu ve benzeri suçları işleyenlere karşı son derece ağır cezalar getirmemiz lazım. Bu cezalar öyle ağır olmalı ki bir daha cesaret edemesinler. diye konuştu. Bakan Pepe, zehirli atık bırakanlara milyon dolarlık cezalar verilmesinin, firmalar için caydırıcı olacağını belirterek, Tuzladaki atığı bir ilaç firmasının bıraktığının anlaşıldığını; ancak adının tespit edilmesi için çalışma yürütüldüğünü kaydetti. Pepe, Birkaç gün içinde gündeme gelecek Çevre Kanununda, bunlara sadece para cezası değil, hapis cezası da gelmeli. Ticaretten men bile düşünülmeli. diye konuştu. Bu arada bugün İstanbulda Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepenin katılımıyla İstanbul Tıbbî Atık Sempozyumu, düzenleniyor.
Yürürlükteki kanunun müeyyideleri:
Her türlü atık ve artığı çevreye zarar verecek şekilde yönetmeliklere aykırı şekilde depolamak ve alıcı ortama vermek: Gerçek kişiler 157 YTL, kurum ve işletmeler 471 YTL, bilanço usulüne göre defter tutan işletmeler 875 YTL.
Koruma alanlarının aşırı ve yanlış kullanımı, her türlü çöp ve atıkların yurtdışından getirilmesi: Gerçek kişiler 157 YTL, kurum ve işletmeler 471 YTL, bilanço usulüne göre defter tutan işletmeler 875 YTL.
Havada, suda veya toprakta kalıcı özellik gösteren ve ekolojik dengeyi bozan kimyasal maddelerin üretim, ithal, taşıma, depolama ve kullanım kurallarına uyulmaması: Gerçek kişiler bin 570 YTL, kuruluş ve işletmeler 4 bin 710 YTL, bilanço usulüne göre defter tutan işletmeler 7 bin 850 YTL.
Çevre Kanunu tasarısına göre bazı cezalar:
Tehlikeli atıkların her ne şekilde olursa olsun ülkeye girişini sağlayanlara 1 milyon YTL.
Tehlikeli atıkları ilgili mercilere ön bildirimde bulunmadan ihraç eden veya transit geçişini yapanlara 1 milyon YTL.
Tehlikeli atıkları kanun ve yönetmeliklere aykırı şekilde işlem yapan ve depolayanlara 100 YTL.