Bel çevresi genişliği hastalık habercisi!

Ailenizde şeker hastası varsa ve kilo sorunu da yaşıyorsanız sık aralıklarla açlık, tokluk şeker tahlillerinizi yaptırmalısınız...

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilgün Güvener Demirağ, diyabet hastalığı ile ilgili bilgi vererek, risk grubundakileri uyardı.

BESLENME ŞEKLİ
İnatçı şeker yüksekliğinin, şeker hastalığı ile ilgili bazı belirtilere yol açtığını ifade eden Demirağ, ”Hastalık, sık aralıklarla idrara çıkma, aşırı susama, bulanık görme, halsizlik, bitkinlik, beklenmedik kilo kaybı, acıkma, mide bulantısı, adetten kesilme, kuru ve kaşıntılı deri, nefes kokusu, erkeklerde iktidarsızlık, yaraların geç iyileşmesi gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Herhangi bir hastada diyabet olup olmadığına mutlaka bakmak gerekir. Kilolu kişilerin sık aralıklarla açlık, tokluk şeker tahlilleri yapılmalı, 45 yaş itibariyle de 3 yılda bir Glikoz Tolerans Testi uygulanmalıdır” dedi.

YAĞLI YİYECEKLER
Yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek diyabet için en önemli risklerden. Ailede ve kan yakınlarında şeker hastalarının bulunması, kilo fazlalığı ve şişmanlık, yağın vücutta daha çok nerede toplandığı diyabet için ipucu verebilir. Kilo normal bile olsa bel çevresi 102 santimetreyi geçen erkekler ve 88 santimetreyi aşan kadınların şeker hastası olma riski çok yüksek. Bu yüzden bel çevresi 94 santimetreyi aşan erkeklerle, 80 santimetreyi geçen kadınlar, dikkat etmek zorundadır.

HAREKET ETMELİSİNİZ
”Ne kadar hareketsizseniz o kadar risk altındasınız” diyen Demirağ, ”Yüksek tansiyonlularda, kolesterol sorunu olanlarda, gebeliğinde şeker sorunu yaşayanlarda şeker hastalığı daha çok görülüyor. Son risk faktörü de yaş. Yaş arttıkça risk de artıyor. Hastalığın önlenebilmesi için diyete özen gösterilmesi, egzersiz yapılması, tansiyonun kontrol altında tutulması, kolesterol değerlerinin düşürülmesi, alkol ve sigaradan uzak durulması gerekiyor.