Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gazi Özdemir, beyin krizinin, beyinde temiz veya kirli kanı taşıyan bir damarın beyne gelen bir pıhtı veya damar sertliği parçacığı ile tıkanması, bir damarın ileri derecede büzüşmesi sonucu beynin kansız, dolayısıyla oksijensiz kalması, beyin kanamasıyla oluştuğunu bildirdi.
ŞEKER HASTALIĞI
Beyin krizi nedenlerinin yüzde 70’ini hipertansiyon oluşturuyor. 65 yaşın üzerinde olma, kalp, şeker hastalığı, damar sertliği, ailede beyin krizi olması, horlama, aşırı sigara alkol ve uyuşturucu kullanma, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşam, menopoz ve şişmanlık risk unsurları arasında. Sigara kullanmayanlarda beyin krizinin 60 yaş üzerindeki kişilerde de görülebildiğini dile getiren Özdemir, şöyle devam etti: ”Kanı sulandırmak için bol su içilmesi ve arada kan verilmesi beyin krizini korur. Stres ve telaştan uzak durulmalı, yürüyüş ve egzersiz yapılmalı, yağsız dana eti, bol sebze, meyve salata bitkisel yağ ve az tuzlu yemekler tercih edilmelidir.”
KRİZE DİKKAT
Hastanın kriz sırasında ilk saat içinde hastaneye götürülmesinin önemli olduğuna değinen Özdemir, beyin krizinin başlangıç ve uyarıcı belirtilerini şöyle sıraladı: ”Geçici veya kalıcı vücudun bir yarısında uyuşma, karıncalanma kuvvet azalması veya kaybı, bir veya iki gözde ani görme bulanması veya kaybı, konuşma ve anlamada duraklamalar, bilincin koordinasyonun veya denge halinin ani bozulması, şiddetli sersemlik ve düşme halleri.”