Boston Üniversitesi Profesörü Nathan Phillips, Rümeysa Öztürk’ü destekledi

RÜMEYSA ÖZTÜRK’ÜN SERBEST BIRAKILMASI

ABD’de Tufts Üniversitesinde doktora yapan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Boston Üniversitesinde Profesör Nathan Phillips, bu gelişmeyi memnuniyetle karşıladığını belirterek, “adaletin geç tecelli ettiğini” ifade etti. Phillips, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesinin (ICE) düzensiz göçmenlere yönelik uygulamalarını protesto etmek amacıyla gittiği Leominster’deki mahkeme önünde, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

ADALET SİSTEMİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Öztürk’ün 9 Mayıs’ta yapılan duruşma sonunda serbest bırakılma kararına çok sevindiğini aktaran Phillips, “Evet, hepimizin beklediği şey buydu. Adalet sistemi, onun davasında çok geç çalıştığını, adaletsizliğin bu ülkede hala büyük bir leke olduğunu gösterdi ancak onun serbest bırakılmasını görmek gerçekten harikaydı.” sözlerini kullandı. Phillips, açlık grevine 15 Nisan’da başladığını ve 17 gün boyunca sıfır kalorili sürdürdüğünü, 18’inci gününden sonra “hayatta kalabilmek için” yalnızca ekmek ve su ile devam ettiğini belirtti. Öztürk’ün serbest bırakıldığı gün açlık orucunu sonlandırdığını aktardı. Eyleminin “ezici destek” gördüğünü ifade eden Phillips, “Açlık grevi birçok insan için rahatsız edici hatta üzücü bir şey ve bu yüzden bazı olumsuz tepkiler olabiliyor ama neden bunu yaptığımı anladıklarında Rümeysa’nın yaşadığı haksızlık nedeniyle destek çok büyüktü” dedi.

DEMOKRASİ ÜZERİNE Düşünceler

Öztürk’ün adaletsizliğe uğramasına karşın yaptığı açıklamaları “nazik” ifadelerle değerlendiren Phillips, “Bu, federal hükümetin Rümeysa’ya yaptığının ne kadar adaletsiz olduğunu daha da kanıtlıyor. Bu yüzden onunla gurur duyuyorum.” dedi. Açlık grevi ile destek olmaktan gurur duyduğunu ekleyen Phillips, bu süreçte 8 kilogramdan fazla zayıfladığını, fakat grev sonrasında hızla eski sağlığına kavuştuğunu aktardı.

DEVAM EDEN MÜCADELELER

Phillips, “Henüz işimiz bitmedi” diyerek, birçok insanın hala hapiste olduğunu hatırlattı. Anayasal hakların ihlal edildiği durumlarda adalet çarklarının yavaş da olsa çalıştığını belirten Phillips, “Rümeysa hiçbir yanlış yapmadığı halde asla altı hafta hapis yatmamalıydı ancak yine de adalet yerini buldu.” ifadesini kullandı. Ayrıca, Öztürk’ün adalet sisteminde aklanması için verilen mücadelenin devam ettiğinin altını çizdi.

ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ

Phillips, Trump yönetiminin üniversiteleri hedef almasını “yasa dışı kesintiler” olarak eleştirerek, Harvard gibi güçlü kurumların geri mücadele ettiğini görmekten memnun olduğunu aktardı. Daha fazla üniversitenin bir araya gelerek geri savaşmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Columbia Üniversitesi yönetiminin Filistin destek gösterilerine yönelik baskıları yatıştırmak için taviz verdiğini belirten Phillips, “Bence çıkarılacak ders, ayağa kalkıp karşılık vermemiz gerektiğidir” dedi.

AÇLIK GREVİ PROTESTOSU

Phillips, Boston Üniversitesi’ndeki odasının camına astığı “Rümeysa’yı serbest bırakın” yazısının üniversite yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle birkaç kez indirilmesi üzerine açlık grevine başlamıştı. Daha önce çevresel sorunları protesto etmek amacıyla uzun süreli açlık grevleri gerçekleştiren Phillips, 2000 yılından bu yana üniversitede, kara ekosistemlerinde arazi-iklim etkileşimleri üzerine araştırmalar yapmakta ve fizyolojik ekoloji dersleri vermektedir.

ÖNEMLİ

Adaylar Yanlış Okula Gitti, Mağdur Oldu

Adana'da iki okulun aynı isme sahip olması, bazı öğrencilerin YKS'ye giremeyerek sınavlarını kaçırmalarına neden oldu. Bu durum, sınav merkezlerinin karıştırılmasına yol açtı.

DÜ ile Duhok Cihan Üniversitesi Protokolü İmzalandı

Dicle Üniversitesi ve Duhok Cihan Üniversitesi arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi için bir protokol imzalandı. Rektörler, işbirliğinin değerine dikkat çekti.

Daha Fazlası!