Bursa’ya gelen pisman olmuyor (ÖZEL)

BURSA - Bursa Büyüksehir Belediyesi'nin Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Projesi kapsaminda yapilan ankette, Bursa'ya göç edenlerin yüzde 64.8'inin yerlestikten sonra ekonomik durumlarinin düzeldigi tesbit edildi.

Anket sonuçlarina göre, Bursa dengeli gelir dagilimi olusturulabilen bir kent olma ayricaligini tasiyor.
Bursa’ya göç eden insanlarin yüzde 13’ü Erzurum, yüzde 8.6’si Artvin, yüzde 6.3’ü Samsun, yüzde 4.3’ü Trabzon, yüzde 3.9’i Mus, yüzde 3.7’si Ankara, yüzde 3.3’ü Balikesir, yüzde 3.2’i Istanbul, yüzde 3.1’i Diyarbakir, yüzde 2.6’si Kars, yüzde 2.4’ü Rize, yüzde 2.1’i Giresun, yüzde 1.7’si Gümüshane, yüzde 1.6’si Sivas, yüzde 1.5’i Adana, Elazig ve Konya, yüzde 1.4’ü Agri, Bilecik Erzincan, yüzde 1.3’ü Kütahya, yüzde 1.2’si Izmir, Nigde, Ardahan ve Tokat, yüzde 10.4’ü yurt disi ve yüzde 12’si de diger illerden gelen vatandaslar olusturuyor.

Yurt disindan göç edenlerin yüzde 61.8’i Bulgaristan, yüzde 14.7’si Yugoslavya, yüzde 8.3’ü Yunanistan, yüzde 4.6’si Azerbaycan, yüzde 3.2’si Makedonya, yüzde 2.8’i Almanya, yüzde 1.4’ü Avustralya ve Özbekistan, yüzde 1.5’ini de Arnavutluk, KKTC ve Türkmenistan olusturuyor. Rakamlar, göçlere ragmen Bursa’da oturmus, yerlesmis bir Bursali nüfusu oldugunu da gösteriyor.

BURSA, YASAYANA REFAH GETIRIYOR

22 Temmuz 2005 – 6 Eylül 2005 tarihleri arasinda Bursa’nin merkez ilçelerinde 2 bin 60 vatandasla yapilan ankete katilanlarin yüzde 64’ü 451 YTL ile bin 200 YTL arasinda aylik gelire sahip. Anketin sonuçlari Bursa’ya göç edenlerin yüzde 64.8’inin yerlestikten sonra ekonomik durumlarinin düzeldigini de ortaya koydu.

Bursali olmayip Bursa’ya göçle gelenlere yöneltilen “Bursa’ya geldikten sonra ekonomik durumunuz nasil bir degisim gösterdi?” sorusuna yüzde 64.8 ‘olumlu yönde degisti’, yüzde 10.3’ü ise ‘olumsuz yönde degisti’ cevabini verdi. Bu soruya cevap verenlerin yüzde 23.8’i ‘Ekonomik durumumda degisiklik olmadi’ derken, yüzde 1.2’si ise fikri olmadigini belirtti. Aslen Bursali olup köylerden merkez ilçelere yerlesenlerin de yüzde 66.8’i ekonomik durumunun düzeldigini söyledi. Bursali olup merkez ilçeye yerlestikten sonra ekonomik durumunun olumsuz yönde degistigi cevabini verenlerin orani yüzde 2.4’te kaldi. Ekonomik durumunda bir degisiklik olmadigini söyleyenlerin orani ise yüzde 28.9 olarak belirlendi.

BURSALILAR SOSYAL GÜVENCELI

Bireylerin sosyal güvenceleriyle ilgili yapilan arastirma ise Bursa’nin dengeli gelir dagilimi olusturabilen bir kent oldugunu gösterdi. Ankete katilanlarin yüzde 73.1’i sosyal güvencesinin oldugunu, yüzde 26.9’u ise olmadigini bildirdi. Sosyal güvencesi olan bireylerin mensup olduklari kuruluslar ise yüzde 65.4 SSK, yüzde 19.7 Bag-Kur, yüzde 11.9 Emekli Sandigi, yüzde 1.9 Yesil Kart, yüzde 0.9’u özel sigortali seklinde dagilim gösterdi. Bireylerin oturduklari konutlarin mülkiyet durumu ile ilgili yapilan arastirmada da, yüzde 63.8’i oturdugu evin kendisine ait oldugunu belirtti. Ankete katilanlarin yüzde 33.2’si kiraci, yüzde 2.7’si de bedelsiz oturdugunu, yüzde 0.4’ü lojmani kullandigini söyledi.

BURSALILAR MUTLU

Ankete katilanlarin “Bursa’da yasamaktan mutlu musunuz?”sorusuna, ‘çok mutluyum yüzde 62.1, ‘mutluyum yüzde 21.7’ ‘ne mutluyum, ne mutlu degilim’ yüzde 11.9, ‘mutlu degilim yüzde 2.6, ‘Hiç mutlu degilim yüzde 1.7’ seklinde verilen cevaplar da Bursa’nin yasayanlarina refah sagladigi yönündeki sonuçlari destekliyor.

BURSA, GÖÇ EDENLERIN IS UMUDU

Bu sonuçlar, Bursa’nin göç almasinin ekonomik nedenlerden kaynaklandigi gerçegini de gün isigina çikariyor. Bursa’ya neden geldigini bildiren vatandaslar arasinda is bulma, is kurma ve ticaret yapmak için gelenler ilk sirada yer aliyor. Üçüncü sirada ise balkan ülkelerinden zorunlu göç geliyor. Anket, evlilik, tayin, akrabalar gibi bildik faktörlerden baska özellikle son on yilda tanistigimiz bir baska

ülke gerçegi olan terör konusu her ülkede olmayan bir göç sebebi olarak tabloda ortaya çikariyor.

BASKAN SAHIN: “BURSA’NIN AYDINLIK GELECEGE TASINMASI IÇIN KENTLILIK BILINCI YAYGINLASTIRILMALI”

Anket sonuçlarini degerlendiren Büyüksehir Belediye Baskani Hikmet Sahin, ortaya çikan rakamlarin Bursa’nin yasanmaktan mutluluk duyulan, sevilen ve benimsenen bir kent oldugunu gösterdigini belirtti.

Sahin, Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Projesi ile Bursalilarin kent bilincini daha da yükseltmeyi amaçladiklarini ifade ederek, “Bursalilarin yasamaktan mutluluk duyduklari ve sevdikleri bu sehri kendi evi gibi kabul edip, onu koruyarak, sahip çikmalarini da istiyoruz. Kentlilik bilinci çalismasi ile bunu saglayarak, Bursa’yi 21. yüzyilin dünyaya yön veren kentlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Bursa’nin aydinlik gelecege tasinmasi için kentlilik bilincinin yayginlastirilmasi gerekiyor. Bir kentte yasayanlar, yasadiklari kente kendilerini ne kadar ait hissederler ve hissettikleri kenti benimseyip ona sahip çikarlarsa, o kentte yerel yönetim hizmetleri daha etkin ve düsük maliyetli olur” dedi.