Ceviz kirma isini severek yaptiklarini belirten kadinlar, aile ekonomisine katkida bulunmaktan dolayi da mutlu olduklarini söyledi.
Niksar’da 15 yasindan beri ceviz kiran Zeynep Deveci (40), sabahin erken saatlerinden aksam hava kararana kadar devam eden mesailerinde yaklasik 50 kilo ceviz kirdiklarini belirterek “Kabugundan ayikladigimiz cevizden kilo basina 40 kurus aliyoruz. Günlük mesaimiz ortalama 7 YTL’ye geliyor. Cevizlerin kabuklari da bize kaliyor. Kabuklari da yakacak olarak kullaniyoruz.” dedi.
Çocuklari okula gönderdikten sonra ceviz kirma mesailerinin basladigini belirten Deveci, “Asil gayemiz yakacak elde etmek. Bu kabuklari ister yakiyor istersek kilosu 10-15 kurustan satiyoruz. Yil boyunca çalisma süremiz 6 ayi geçmiyor. Kirdigimiz cevizleri iç kalitesine göre ayiriyoruz” seklinde konustu.
Ceviz tüccari Ünal Kaynar, cevizin elde kirilmasinin kaliteyi artirdigini söyleyerek sunlari söyledi: “Daha önceleri sadece Niksar’da ceviz kirilmasina ragmen günümüzde Gaziantep, Çorum ve Kütahya’da da ceviz kirilmaya baslandi. Ceviz kirma isi findiga benzemiyor. Findik makinelerde kiriliyor. Ceviz ise kabugun içinde zar oldugundan elde kirilmasi gerekiyor. Niksar cevizinin kaliteyi yakalamasinda güzel kirilip ayiklanmasinin büyük payi var” dedi.