Çiftlik İsim Verme Geleneğini Yaşatıyorlar

KENTTE İKİ VETERİNER HEKİMİN BAŞARISI

Kentte yaşayan Nermin Salı ve Yavuz Kızılöz isimli çift, emeklilik sonrası 2013 yılında damızlık hayvan ithalatı ve çiftlik yönetim danışmanlığı alanında kendi işletmelerini kurdu. 2017 yılında çiftçilerin karşılaştığı bir sorun nedeniyle gebe düvelerini satamayan çift, ellerindeki hayvanlarla kendi çiftliklerini kurmaya karar verdi. Edindikleri tecrübeleri kullanarak çiftliklerini Avrupa Birliği (AB) onaylı ve hastalıklardan ari hale getirerek sekiz yıldır hayvancılık ve süt sağımı işine devam ediyor. Çift, dışarıdan hayvan almayarak yalnızca kendi içlerinde yetiştirdikleri çiftliklerinde buzağılara akraba ve tanıdıklarının isimlerini veriyor.

EMEKLİ HAYVANLARDAN MEYDAAN GELEN ÇİFTLİK

Danışmanlık ve hayvan ithalatı yapmak için 2013 yılında şirketlerini açtıklarını ve farklı illerde geçici karantina çiftlikleri kurduklarını belirten Nermin Salı Kızılöz, “2017 yılında Torbalı’da karantina çiftliğimizi kurduk. Çiftlikteki hayvanlar üreticilere satılmak üzere getirilmişti ama 2017’nin bir krizinde hayvanlar bizde kaldı. Elimizde kalan hayvanlarla damızlık üretmeye ve süt sağımı yapmaya karar verdik. Süte eşim, buzağı bakımına ben girdim. 6 ay boyunca hayvanlara kendimiz baktık. Hayvanlar iyi ki de bizde kalmış” dedi. Kızılöz, “5 hayvanı rüyamda göremezdim, şimdi 300 baş hayvanımız ve simental çiftliğimiz var” diye ekledi.

İSİMLERİ UNUTMAYAN BİR GELENEK

Çiftlikte doğan buzağılara hem numara hem de isim verdiklerini ifade eden Kızılöz, “Bakanlıkta çalışırken küpe takma işi bendeydi, her küpe taktığım çiftlikte Nermin ismini görürdük. Hayvanlara kadınlar bakardı, küpe takmaya kadın veteriner gidince mutlaka ismimi koyarlardı. Eşimiz, dostumuz ve misafirlerimizin isimlerini buzağılara veriyoruz. Gelenler de çocuklarının, eşlerinin ve akrabalarının isimlerini veriyor” şeklinde konuştu. Kızılöz ayrıca, “Bayramda doğan buzağıya ‘Şeker’ ismini koyuyoruz, onunla bayramını kutluyoruz” dedi.

Yavuz Kızılöz, sektörde her alanda hizmet verdiklerini dile getirerek, “Dağlarda aşı yaptık, ahırlarda hayvan tedavi ettik. Bu nedenle sektörün her alanında hem ayağı çizmeli hem eli kalem tutan bir ekip olduk” ifadelerini kullandı. Çiftliğin dışarıdan hayvan almadığını ve AB onayı ile hastalıktan ari olmaya odaklandıklarını belirten Kızılöz, “İyi bir iş paylaşımımız var. Birbirimize her alanda destek oluruz” dedi.

SEVDİKLERİNİ YAŞATAN BİR UYGULAMA

Veteriner teknikeri Şenay Acar, buzağı bakımına stajyla başladığını ve üç yıldır çiftlikte çalıştığını ifade ederek, “Buzağılarımız doğumdan 3 aylık olana kadar bireysel bölmelerde bakılıyor” diye konuştu. Acar, “Ben de buzağılara sevdiklerimin isimlerini veriyorum. Kız kardeşim Esma’nın ismini alan bir buzağı var. Sevdiklerimizi yaşatmak çok güzel” dedi.

ÖNEMLİ

Ankara’da G.B. Hırsızlıkla Yakalandı

Ankara'nın Altındağ ilçesinde, 7 hırsızlık kaydı olan G.B. yakalandı. G.B.'nin toplamda 32 yıl 3 ay hapis cezası olduğu belirlendi.

Hatay’da Uyuşturucu Operasyonu, 5 Tutuklama

İskenderun'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 5 kişi tutuklandı ve çeşitli uyuşturucu maddeler ele geçirildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Daha Fazlası!