Çin ABD’den 70 Boeing alacak

ÇIN - Çin'in ABD ile arasindaki ticari açigi kapatmak için 70 adet Boeing-737 uçagi alacagi açiklandi.

Iki liderin Kuzey Kore’deki nükleer sorunla ilgili olarak ortak zemin aramaya çalistiklari, Bush’un Iran ve Suriye ile diger sorunlarda Çin’in isbirligini aradigi bildirildi. Bush, Çinli liderlerle görüsmelere geçmeden önce esiyle birlikte Pekin yönetimi tarafindan resmen taninan bes Protestan kilisesinden biri olan Gangvasi Kilisesi’ni ziyaret etti.
ABD Baskani Bush, burada, “Çin hükümetinin açikça ibadet için toplanan Hiristiyanlardan korkmayacagini umuyorum. Saglikli bir toplum bütün inançlara açiktir” diye konustu.

Yeni Çin Haber Ajansi’nin Bush’a eslik eden Amerikali yetkililere dayanarak yayimladigi haberde, uçaklarin Çin havayollari için uçak satin alan bir devlet sirketi tarafindan alinacagi kaydedildi. Boeing yetkilileri, Airbus ile rekabetlerinde anahtar ülke konumunda olan Çin’in toplam degeri 213 milyar dolari geçen 2600’den fazla uçak satin almasini beklediklerini kaydettiler.

Bush, dünkü haftalik radyo konusmasinda, Çin’in telif haklari konusunda önlem alacagi, parasinin degerini daha fazla piyasa kosullarina birakacagi ve ticaretteki açigi azaltacagi yönünde taahhütte bulunarak iyi bir baslangiç yaptigini, ancak bunlari tamamen hayata geçirmek için eylemlerde bulunmasi gerektigini söylemisti. Çin ile ABD arasindaki ticarette Çin lehine olan açik 2004 yilinda 162 milyar dolari buldu. Bu rakamin bu yil 200 milyar dolari geçmesi bekleniyor.

Ayrica Amerikan tarafi, Çin parasinin gerçek degerinin yaklasik yüzde 40 altinda bulundugunu ve bunun ikili ticarette Çin’e büyük bir avantaj sagladigini savunuyor. Bush, Amerikan isletmelerinin Çin pazarlarinda korsan bilgisayar programlari ile müzik ve sinema eserleri satilmasiyla ilgili tepkilerini de dile getirdi.
Son aylarda ciddi tehdit olusturan kus gribi salgini ve önlemler de iki taraf arasinda konusulan önemli konular arasindaydi.

1970’lerde babasinin diplomatlik görevinden dolayi bir süre Çin’de yasayan Bush, bu ülkeye baskanlik döneminde üçüncü kez geldi.

Öte yandan, Çin Cumhurbaskani Hu Cintao’nun gelecek yilin baslarinda ABD’yi ziyaret edecegi bildirildi. Hu’nun Eylül ayinda yapilmasi planlanan ABD ziyareti Katrina kasirgasindan dolayi iptal edilmisti.
Daha önce Japonya ve Güney Kore’yi ziyaret eden Bush, yarin Asya gezisinin son duragi olan Mogolistan’a gidecek.