Patlamanin havalandirma sistemindeki arizadan kaynaklandigini madende arama ve kurtarma çalismalarinin 270 kisilik ekiple devam ettigi bildirildi. Patlamadan sonra 72 kisinin kaçmayi basardigi kömür ocaginin sahibi olan Longmei Grubu’nun, eyaletin devlete ait dört büyük kömür isletmesinden biri oldugu ve 13 milyar yuan (1,6 milyar dolar) kayitli sermayesi bulundugu ögrenildi.
Çin’de 24 bin civarinda kömür ocagi bulunuyor. Çin’deki kömür ocaklari, güvenlik konusunda dünyanin en yetersiz madenleri olarak kabul ediliyor. Resmi rakamlara göre, geçen yil çogunlugu yangin önleme ve havalandirma donaniminin yetersiz olmasindan dolayi meydana gelen kazalarda 7 bine yakin kisi öldü. Bagimsiz kaynaklar, ülkedeki enerjinin yüzde 70’ini kömürden elde eden Çin’deki maden kazalarinda yilda 20 binden fazla kisinin öldügünü savunuyor. Dünya kömürünün yüzde 35’ini üreten Çin’de, dünya genelindeki maden kazalarinin yüzde 80’i yasaniyor.
Bu yil Çin’deki en büyük maden kazasi ülkenin kuzeydogusundaki Liaoning eyaletinde meydana gelmis ve kazada 214 kisi ölmüstü. Çin’de meydana gelen kaza ve felaketlerde yilda 1 milyondan fazla kisi hayatini kaybediyor. Bunun ülke ekonomisine yaptigi dogrudan kayip ise 81 milyar dolar. Bu rakam da Çin’in gayri safi yurtiçi hasilasi (GSYIH)’nin yüzde 6’sini olusturuyor.