Bu proje için devletin sadece bedelsiz arazi vermesinin yeterli olacağını açıklayan Erdem Çenesiz, gerisinin işadamları tarafından getirileceğine inandığını açıkladı.
Çorum’un teşvikli iller arasına girmesinin ardından Organize Sanayi Bölgesi’ndeki istihdam 6 binin üzerine çıktı. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) başkenti olarak gösterilen ve sanayi gelişimiyle Türkiye ve dünyaya model olarak gösterilen Çorum’da, OSB’deki parsellerin tam dolmasıyla 20 bin kişilik bir istihdam gerçekleşmesi bekleniyor. Bu rakamlara ulaşılması durumunda işletmeler her gün şehirden OSB’ye 20 bin kişi taşıyacak. Gelecek yıllardaki, oluşacak bu sorunun uzun vadede raylı sistem ile çözülebileceğini ifade eden işadamları, orta vadede ise OSB civarında toplu konut alanı oluşturulmasını istiyor. Toplu konut yapılması için ilk girişimler geçen yıl Çorum Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇORUMSİAD) tarafından yapıldı.
Konu hakkında bir rapor hazırlayan ÇORUMSİAD, projeye destek için raporun yer aldığı broşürü vali, milletvekili, belediye başkanları ve şehrin ileri gelenleri başta olmak üzere 5 bin kişi ve kuruluşa dağıttı. Başlatılan girişime yeterli destek çıkmazken, son aylarda Çorum’daki TOKİ konutlarına olan ilgi ve teşvik ile OSB’deki istihdamın artması ile konu tekrar gündeme geldi.
ÇORUMSİAD eski Başkanı ve üyesi Ece Banyo Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Erdem Çenesiz, OSB çalışanlarına konut yapılması için sivil toplum kuruluşlarının bu konuya destek vermesini beklediklerini bildirdi. OSB çevrelerinde hazineye ait arazilerin bulunduğunu ifade eden Erdem Çenesiz, işçiler için yapılacak konutların bütün şartlarının devlet tarafından konulabileceğini anlattı. Çenesiz, OSB yakınında evi olan işçilerin işlerine daha iyi konsantre olacağını ve iş veriminin artacağını kaydetti.
Konutta maliyetin çoğunu arsanın oluşturduğunu dile getiren Erdem Çenesiz, OSB civarında devletin hazine arazisinden bir arazi verilmesi durumunda sadece OSB çalışanlarına, 80 metrekareyi geçmeyen evlerin yer aldığı, kooperatifleşmeye açık bir kent yapılabileceğini söyledi. Proje ile iş görenlerin hem ucuz konut edinebileceğini hem de konutların yapımıyla il ekonomisine katkı sağlanacağını ifade eden Çenesiz, “ÇORUMSİAD başkanı olduğum dönemde Çorum girişim raporunda bu konuyu yazdım. Bu benim hayalimdeki bir proje. Gecekonduda yaşayan çalışanlarımızı burada yaşatmak istiyoruz. Bu projeye destek bekliyoruz. Orada ben oturmayacağım. Ece de 150 kişi ev sahibi olsa işveren olarak çok sevinirim” diye konuştu.
OSB’deki diğer işletme sahiplerinin de projeye sıcak baktığını ifade eden işadamı Çenesiz, OSB çevresine TOKİ’den daha mütevazi evler yapılabileceğini belirtti. Çenesiz, konutların yapılması ile kampanya başlatılabileceğini ve okul, sağlık ocağı gibi ihtiyaçların karşılanabileceğini kaydetti. Bunu tek başıma kendisinin yapamayacağını söyleyen Çenesiz, “Ama İlk kooperatifi Ece Banyo çalışanları adına kurarım, çünkü bu inandığım bir proje” dedi.
Toplu konut projesinin toplumsal bir ihtiyacı karşılayacağını açıklayan Çenesiz, şunları söyledi: “Başlangıç şartları uygun ve rantı engelleyecek şekilde olursa kimseye haksız kazanç temin etmeksizin toplumsal bir ihtiyaç karşılanmış olacak. Arsanın ucuz olması ve konutların küçük olması çalışanların 4-5 yıl gibi bir sürede konut sahibi olabilmelerini sağlayabilir. Bu proje devletimiz tarafından uygulamaya alınan toplu konut hamlesine paralel sayılabilir.”