Defne yaprağı iyi kazandırdı

İlaç ve kozmetik sanayiinde kullanılan defne yaprağı, geçen yıl İzmir ve Manisa da orman köylüsüne 900 bin YTL kazandırdı.

Defne yaprağının orman köylüsü için vazgeçilmez bir ürün olduğunu belirten İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, “Defne yaprağı, son yıllarda orman köylüsünün ana geçim kaynağı haline geldi. 2004 yılında 874 bir YTL, 2005 yılında ise 900 bin YTL tutarında gelir elde edildi. İlaç ve kozmetik sanayininin en önemli hammadesi olan bitkilere duyulan ihtiyaç tüm dünyanın gözünü Türkiyeye çevirtmiştir. Türkiye’de bol bulunduğu için kıymeti bilinmeyen ancak nesilleri tehlikede olan tonlarca şifalı bitkinin başta Almanya olmak üzere ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkelere ihraç edilmektedir.” dedi.

Türkiye’nin bitki örtüsünün hiçbir ülkede olmadığı kadar zengin olduğunu belirten Üzmez, Avrupa’nın Türkiye’nin 15 katı kadar daha büyük olduğunu ancak onlarda 12 bin, ülkemizde ise 9 bin civarında bitki türünün yaşadığını söyledi. Dünya genelinde bilinen 138 meyve ağacının 80’ının Türkiye’de bulunduğunu ayrıca meyve çeşitlerinin diğer ülkelerle kıyaslanmayacak boyutlarda olduğunu kaydetti. Türkiye genelinde 177 elma, 253 armut, kirazda 134, cevizde 91, incirde 286, bademde 83 ve narda 64 tür bulunduğunu ifade etti.

Orman ürünlerinden geçen yıl 100 milyon dolar gelir elde edildiğini aktaran Bölge Müdürü İsmail Üzmez, bu amaçla orman ürünlerinin envanterinin hazırlanması için çalışma başlattıklarını söyledi. İlk etapta 269 ürün planlaması yaptıklarını ve bu ürünlerden 164’ünün üretim ve tüketimi konusunda rapor hazırladıklarını belirtti. Bunların tamamlanmasıyla diğer orman ürünrlerininde ekonomiye kazandırılması konusunda çalışmalar yapılabileceğini kaydetti.

Karaburun ilçesinde 55 senedir defne yaprağı yetiştiren ve satışını gerçekleştiren 81 yaşındaki Mehmet Hayati Ocak ise gerekli desteğin verilmesi halinde birçok orman köylüsüne defne yaprağı ve diğer orman ürünlerinin maddi katkı sağlayacağını anlattı. Toplantı’nın açılış kısmından sonra panele geçildi. Panel Başkanlığını Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Gökçe yaptı.