DÜNYACA ÜNLÜ TAPINAKTA YENİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARI
Aydın’ın ünlü turistik ilçesi Didim sınırları içinde yer alan Apollon Tapınağı çevresinde kapsamlı bir düzenleme süreci başladı. Çalışmalar sırasında, birinci derece arkeolojik sit alanı olan tapınak çevresine duvar yapmak için zemine beton döküldü ve bu süreçte tapınak ziyarete kapatıldı. Tarihi geçmişi milattan önce 4. yüzyıla kadar uzanan Apollon Tapınağı’nın çevre düzenlemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü gözetiminde gerçekleştirilen bu çalışmaların 10 Aralık 2024 tarihinde başladığı bildirildi.
Çevre düzenlemesi çalışmalarının toplamda 240 gün sürmesi bekleniyor. Özel bir firmanın üstlendiği bu projelerin maliyetinin 25 milyon 100 bin TL olacağı öğrenildi. Düzenleme kapsamında tapınak etrafındaki eski demir korkulukların kaldırıldığı, yeni korkuluklar monte edilmeden önce bölgede yoğun bir çalışma yapıldığı görüldü. Yapılan işlemler arasında tapınak içindeki taşların çıkarılması ve belirlenen güzergahta zemin kazma işleri de yer alıyor. Ardından bu alanlara demir döşenerek beton atılma işlemi gerçekleştiriliyor. Çalışmaların 8 Mayıs 2025 tarihinde sona ermesi planlanıyor.
YOL GÜVENLİĞİ VE GÜNLÜK RAPORLAMA
Düzenleme sürecinin yoğun olarak tapınağın önünden geçen yol hattında sürdüğü gözlemlenirken, çalışmalar nedeniyle yolun zaman zaman trafiğe kapatıldığı belirtildi. Çalışmalarla ilgili açıklamada bulunan Didim Milet Müze Müdürü Baran Aydın, “Tapınak çevresinde 1950’li yıllardan kalan tel demir örgüler ve mandıra duvarı diye adlandırılan, Almanlar tarafından 100 yıl önce inşa edilen taş duvarların restorasyonu yapılacak. Temel kısmına demir döşemeli beton için özel bir keçe sistemi uygulanacak. Mandıra duvarı, geçmişteki gibi yine örülecek. Ayrıca, tapınak çevresinde su baskınlarını önlemek için drenaj sistemleri döşendi. Ekipler, bu işlemleri titizlikle tamamladı. Çevre düzenlemesi, Bakanlığımız tarafından yakından takip edilen bir konu ve buradaki her gün bir arkadaşımız Müzeden görevlendiriliyor. Çalışmaları günlük olarak rapor ediliyor. Biz de yerinde bu çalışmaları denetliyoruz” dedi.
Tapınak çevresindeki bu çalışmalar bölge sakinleri ve çevredeki esnaflar tarafından memnuniyetle karşılanırken, sit alanı kapsamında yapılan betonlama işlemini eleştiren görüşler de dile getirildi.