İlerleyen günlerde; sıvacılık, demircilik, fayansçılık, beton dökme, döşeme gibi alanlarda da kurslar açılarak işçiler eğitilip sertifikalandırılacak. Bu aşamadan sonra sertifikası olmayan işçilerin inşaatlarda çalışmasına izin verilmeyecek.
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Faruk Özdağ, inşaat işçilerinin eğitilmesiyle birlikte can ve mal kayıplarının en aza indirileceğini söyledi. İnşaat sektöründe malzeme kadar işçiliğin de çok önemli olduğunun altını çizen Özdağ, “Bina yapımlarında çok küçük sayılabilecek hatalar bile telafisi mümkün olmayan üzücü olayların yaşanmasına neden olabilir. Türkiye deprem kuşağı üzerinde bulunduğu için demircisinden sıvacısına kadar inşaat sektöründe çalışan her işçinin tecrübeli ve deneyimli olması gerekir. Sektörde demir işçiliği ve beton dökme işi en fazla önem arz eden iki konu arasında yer alır. Demir işçiliğinde teknik olarak istenilen ölçü ve kalite sağlanamazsa, kolon girişleri birleşmez. Beton dökme konusunda da durum aynıdır. Bu alanlarda yapılacak çok küçük hatalar üzücü olayları beraberinde getirir. Ufak bir sarsıntı veya sallanmada can ve mal kayıpları yaşanabilir” dedi.
Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise, belediye olarak tüm binaların her aşamasında denetim gerçekleştirdiklerini, bununla birlikte işi yapan kişilerin de deneyimli ve bilgili olmasına önem gösterdiklerini vurguladı. Kursiyerlere 60 saat üzerinden teorik ve uygulamalı olarak eğitim verildiğini anlatan Büyükkılıç, inşaatların kalitesi ve iş yerlerindeki iş güvenliğini artırmak amacıyla ilk etapta inşaat demirciliği ve kalıpçılığı branşlarında kurs düzenlediklerini dile getirdi.
Eğitimler sonrasında yeni yapılan binaların dava güvenli ve daha estetik olacağını dile getiren Büyükkılıç, “Aynı zamanda AB uyum süreci içinde çalışanların sertifikalandırılması çalışmasına hizmet edilmektedir. Önümüzdeki günlerde sadece inşaat değil her alanda çalışan işçiler için sertifika zorunlu hale getirilecek. Bu açıdan da verilen eğitimin önemi çok büyük” dedi.
Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci de, bu kursların başlangıç olduğunu ilerleyen günlerde tüm sektörlerde bu tür kurslara ağırlık verileceğini anlattı. Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da çalışma içerisine girmesi gerektiğini kaydeden Kilci, hem teorik hem de pratik bilgisi olan elemanların sektörlere kazandırılması gerektiğini ifade etti.