Dis 6 yastan itibaren firçalanmali

GAZIANTEP - Genellikle 6 yasinda çikan ve ilk daimi disler olan büyük azi disleri dis sagligi açisindan önem arz ediyor.

Tombalak, daimi dislerin çürümesini önlemek için çocuklara dis firçalama aliskanliginin erken yaslarda kazandirilmasini istedi.

Gaziantep merkez Sehitkamil Belediyesi, 22 Kasim Dünya Dis Hekimleri Günü nedeniyle ilkögretim ögrencilerini dis sagligi konusunda bilgilendirerek, onlara dis firçasi ve macunu dagitti.

Milli Egitim Bakanligi’na (MEB) bagli Servi Erdemoglu Ilkögretim Okulu 1.sinif ögrencilerine dis sagligi hakkinda bilgiler veren Dis Hekimi Mehmet Tombalak, çocuklarda genellikle ilk daimi disin, 6 yasinda süren birinci büyük azi disi oldugunu söyledi.

“6 yas, çocuklarin henüz agiz hijyenini çok iyi saglayamadiklari bir yastir, buna ragmen çocuklarin ömür boyu kullanacaklari ilk daimi disleri agizdadir.” diyen Tombalak, bu nedenle çocuklara dis firçalama aliskanliginin erken yaslarda kazandirilmasina dikkat çekti.

Büyük azi dislerinin, dis sagligi yönünden önemli oldugunu aktaran Tombalak, “Bu disler, çenenin dengesini ve sonra çikan disleri yönlendiriyor. Erken çikan bu dis, agiz temizligini gerektigi gibi yapamayan çocuklarda çogu zaman çürüyor. Bu disin çürümesi halinde tedavisi zor ve masrafli oluyor. Çogu zaman pahali ortodontik tedaviler gerektiriyor.” dedi.

Minik ögrencilere, dislerini nasil firçalamalari gerektigini uygulamali olarak gösteren Tombalak, ilkögretim çagindaki çocuklarin dislerini günde en az 2 defa firçalamasi gerektigine vurgu yapti.

Tombalak, “Firça ucuna koydugunuz nohut büyüklügündeki macun bir defa için yeterlidir. Ön disler, dis etinden, dis ucuna dogru asagi-yukari firçalanmali. Dis aralari iyice temizlenmeli. Azi disleri ise, firça dislerin ucunda gezdirilerek temizlenmeli.” diye konustu.

Sehitkamil Belediyesi, MEB’e bagli 6 okulda 2 bin 500 ögrenciye dis firçasi ve dis macunu dagitti.