Ahlat’ta bulunan tarihi Selçuklu Mezarları’nın yeniden ayağa kaldırılması için Master Ahlat Projesi hazırladıklarını ifade eden Bakan Koç, bölgede Bitlis ve Kars’ı tarihi kültür merkezleri olarak gördüklerini, Kars Ani Harabeleri’ni de yeniden düzenlemek için çalışmaları hızlandıracaklarını söyledi.
Projenin kısa sürede bitecek bir proje olmadığına değinen Bakan Atila Koç, bölgede turizm açısından destinasyon yaşanması için zamana ihtiyaçları olduğunu belirtti. Geçen yıl Ahlat’a 1 trilyon lira harcadıklarını, bu yıl da 700 milyar lira yatırım yapacaklarını söyleyen Koç, Ahlat Selçuklu mezar taşlarının ayağa kaldırılması için 30 yıldır çalışmaların devam ettiğini, çalışmaların bu kadar uzun sürmesinin temel sebebinin de ödenek yetersizliğinden kaynaklandığını ifade etti. Ahlat
için bir organizasyona geçtiklerini ifade eden Bakan Koç, “Ahlat Selçuklu mezarlığı için 30 yıldır çalışmalar devam ediyor. Bunun bitmemesinin tek sebebi de az paralar harcanarak az işler yapılmasından kaynaklanmaktadır. Buraya yeni bir hız verdik çalışmalarımız 2 yıldan fazla sürebilir ama daha çok parayla daha çok iş yapacağız.” dedi.
Kasım ayı itibariyle Nemrut Kayak Merkezi’ni tamamlayacaklarını, Nemrut’ta turizmi yılın her ayına yayılması için Nemrut Krater Termal Suyu’ndan faydalanılması gerektiğini vurgulayan Koç, konuşmasına şöyle devam etti: “Nemrut’ta kayak tesislerin yapıldığı yere termal tesislerin yapılması gerekir. Buraya sıcak suyu getirdiğimiz zaman turzimin bölgede yılın her ayında yapılmasını sağlayacağız. Kayak tesisinin işletmesini özel idare yapacak. Konaklama tesisleri olmazsa kayak tesisinin hiçbir önemi kalmaz. Onun için özel sektörün Nemrut’ta öncelikle en az 300 yataklı 5 yıldızlı bir otel yapması gerekmektedir. Bununla birlikte ulaşım sorunun bölgede çözülmesi gerekir.” diye konuştu.
Kültür ve Turzim Bakanı Atilla Koç konuşmasından sonra helikopterle Batman Barajı Dere Islahı Çalışmaları’nı başlatmak üzere Batman’a geçti.