Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, CİHAN’a yaptığı açıklamada mecburi hizmet ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya gönderilen hekimlerin teşvik edilmesi için çalışma başlattığını bildirdi. Anayasa Mahkemesi’nin mecburi hizmete devam kararını Türkiye’nin önünü açacak bir karar olarak nitelendiren Erdöl, pek çok yerde hekim sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti. Hükümetin, mecburi hizmeti kaldırarak daha fazla ücret karşılığı gönüllülük esası getirdiğini hatırlatan Erdöl, “Bin 200 tane uzman kadrosu açıldı ancak 200 uzman hekim başvurdu. Bu model başarılı olamadı. Mecburi hizmet Türkiye’nin ihtiyacıydı. Mecburi hizmeti kaldıran kanun teklifini de veren benim. Anayasa Mahkemesi, devlet hizmeti yükümlülüğünü iptal etseydi yapabileceğimiz şeyleri yapamazdık” diye konuştu.
Erdöl, zorunlu hizmet ile mahrumiyet bölgelerine gidecek doktorların teşvik edilmesi için bir çalışma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine, “Ben kendi adıma bazı çalışmalar yapıyorum. Şahsi kanaatim, Anayasa’nın eşitlik ilkesine helal getirmeyecekse, Doğu- Güneydoğu gibi ücra yerlere gönderdiğimiz insanlara TUS’ta ilave puan verilmesi mantıklı olur.” yanıtını verdi. Erdöl, söz konusu uygulamada maksimum bir puan sınırı belirleneceğini aktararak, “Hekimlerin görev yaptıkları yerlerin sosyo ekonomik koşulları ve çalışma süreleri göz önüne alınarak değişen ek puanlar verilebilir” dedi. Erdöl, söz konusu çalışmasını henüz Sağlık Bakanlığı’na sunmadığını sözlerine ekledi.
Askerlik süresinin kısaltılıp kısaltılamayacağının sorulması üzerine ise Erdöl şu yanıtı verdi: “Ben kendimde eski bir askerim. Askerler palanlamalarını, hekim ihtiyaçlarını görmeden, planlamasını iyi yapmadan, böyle olur demek zor. Ama, Milli Savunma Bakanlığının görüşünü almakta fayda olabilir. Acaba ne düşünülüyor… Ancak, ilave puan sistemini getirebilirsek buna çok da ihtiyaç kalmaz diye düşünüyorum” dedi.