Doktorlarin keyfi kaçacak

Kamu Personeli Yasa Taslagi, doktorlarin keyfini kaçiracak.

Hükümetin hazirladigi taslak yasalasirsa, doktor ve yardimci saglik personeli, artik maaslarinin kat kat üzerinde döner sermaye payi alamayacak.
Tasarinin yasalasmasi halinde bashekimlerin 5-6 milyari bulan performans paylari da tarihe karisacak. ödemeler 800-900 milyona kadar düsecek. Taslak, uzman doktorun 3-4 milyar yerine 600-700 milyon, pratisyenlerin ise1-2 milyar yerine 200-300 milyon lira katki payi almasini öngörüyor. Taslak geregi saglik çalisanlari sözlesmeye geçiyor, kadroda kalmak isteyen ise atandigi yerde çalismayi kabul etmis oluyor.

Meclise sunulacak Kamu Personeli Yasa Taslagi, sözlesmeli statüsüne girecek doktor ve yardimci saglik personeline hem ekonomik hem de özlük haklari açisindan ciddi kayiplar getiriyor. Saglik Bakanligi’na bagli hastanelerde geçtigimiz yil uygulamaya giren yasa ile doktorlara baktigi hasta, girdigi ameliyat sayisi ve hastanenin puani oraninda döner sermayeden ek katki payi veriliyordu.

Bu sayede uzman bir hekimin döner sermayeden aldigi pay aylik 3-4 milyari buluyordu. Ancak yeni düzenleme bu alanda ciddi sinirlamalar getiriyor. Tasariya göre uzman hekimlere alacaklari ayligin yani sira ancak 600-700 milyon lira katki payi verilmesi öngörülüyor.

Hükümetin hazirladigi Kamu Personeli Yasa Taslagi’nin geçici 17. maddesi “döner sermayeli isletmeler tasfiye edilip yeni bir düzenleme yapilincaya kadar” Saglik Bakanligi personeli ile üniversite personeline döner sermaye gelirlerinden karsilanmak üzere performans ödemesi yapilmasini düzenliyor. Bu kapsamda personele ayrica performans ödemesi yapilmayacagi öngörülüyor. Taslakla, devlet memuru statüsünden çikartilan doktor ve diger saglik çalisanlari is güvencelerini yitiriyor. Yani yillardir memur olarak görev yapan saglikçilarin bundan böyle yillik sözlesmelere imza atarak çalismalari öngörülüyor. Çalisanlarin performansi begenilmezse sözlesme iptal edilebiliyor. Taslak ayrica, sözlesmeli statüye geçmek istemeyen çalisanlarin, çalistigi kurumdaki kadrolarin iptal edilmesinden sonra baska bir yerde görevlendirilebilmesinin önünü açiyor. Yani kadrolu kalmak isteyen saglik personeli, devlet nereye gönderirse orada çalismak zorunda.

Doktorlarin kaybi büyük

Bir tasariya dönüstürülerek Meclis’e sunulmasi planlanan taslaga göre döner sermaye isletmelerinden yapilan performans ödemesi 5’te 1’e kadar düsüyor. Bir bashekim hastane döner sermayesinden ayda 5-6 milyar lira performans alirken, bu pay taslagin öngördügü satlara göre 800-900’e kadar geriliyor. Ayni düzenleme 2-3 milyar alan uzman hekime 500-600 milyon, bir pratisyen hekime ayda en fazla 200-300 milyon lira ek ödeme yapilabilecegini söylüyor.

Taslak simdi den saglik çalisanlarinin keyfini kaçirdi

Bursa Tabip Odasi Baskani Murat Ünal, taslagin saglik çalisanlarina getirdigi yükü degerlendirirken, hükümeti hekimleri ve saglik çalisanlarini yok saymakla suçladi. Ünal, “Hükümet çalisma huzurunu bozucu tasarilarla ugrasmak yerine 2007 sonuna ertelenecegi söylenen genel saglik sigortasi ve fiyaskoya dönen aile hekimligini hayata geçirmek için çaba sarf etmeli.” dedi. Saglik çalisanlarinin tepkisinden çekinildigi için bu çalismanin el altindan yürütüldügünü iddia eden Ünal, “Kamu personel yasasi yürürlüge girdigi zaman performansla ilgili ödemelerin tarihe kakarisacagi bir gerçek. Burada asil sikintili olan saglik çalisanlarinin ve hekimlerinin hangi düzeyde maas alacagi ile ilgili net bilgileri kimseninin ortaya koyamamasidir. Zaten su an mevcut haliyle bile birçok hastane geri ödeme kurumlarindan para alamadigi için döner sermaye paylarini dagitmakta sikinti çekiyor.” seklinde konustu.

Sendikacilar: Taslak adaletsizlik getirir

Saglik Egitim Sendikasi (SES) Bursa Subesi Baskani Dr. Çetin Erdolu da, hekim ve saglik çalisaninin sözlesmeli statüye geçirilmesinin ardindan is güvencesinin ortadan kalkacagini ileri sürüyor. Bu girisimle kamuda çalisanlari rekabete sürükleyerek örgütlenmeye engelleyecegi gibi ortada bir haksizliga yol açacagini ve meslek gruplari arisnda dagitalan paylar açisindan adaletsizlik olusacagina dikkat çeken Erdolu, sözlerini söyle sürdürdü: “Bu tek tarafli bir inisiyatif demek. Saglik Bakanligi ve Bakanlar Kurulu’nun insafina kalmisiz. Hükümetin IMF’ye taahhüt ettigi kamu çalisaninin sayisini düsürmesi için 2005 yili sonuna kadar bir süre verildi. Hükümetin böyle bir ödevi var. Bu ödevi yapmak zorunda.”

‘Avrupa standartlarinda maas verilecek

katki paylarinin kesilmesinde sakinca yok’

AK Parti Bursa Milletvekili Saglik, Aile, Çalisma ve Sosyal Isler Komisyonu Üyesi Dr. Serif Birinç ise, doktorlara Avrupa standartlarinda maas verilmesi halinde döner sermayeden aktarilan katki paylarininin kesilmesinde bir sakinca olmayacagini dile getirdi. Taslagin henüz kendilerine gelmedigini ifade eden Birinç, “Döner sermaye, saglik personelenin daha aktif çalismasini sagliyor, onlari atesliyor. Ama doktorlara dünya standarti veya onun yarisina yakin maas verilmesi halinde döner sermayelerin kaldirilmasinda sakinca görmüyorum. Önemli olan saglik personelinin çalisma ve çalisma sartlarinin düzgün olmasi. Taslak daha önümüze gelmedi. Bu nedenle içerigini tam olarak bilmiyorum. Taslak önümüze gelince içerigini, sartlarini ve nasil olmasi gerektigini bakip gerekli islem yapilacaktir.” diye konustu.