DSÖ’NÜN RAPORU SALGININ DEVAMINA DİKKAT ÇEKİYOR
Virüsün tüm alt türlerinin yayılımının sürdüğü belirtilirken, salgının kontrol altına alınmaması durumunda yayılmanın devam edeceği uyarısında bulunuldu. Özellikle klad 1b varyantının Afrika’nın ötesine yayılması dikkat çekti.
42 ÜLKEDE M ÇİÇEĞİ VAKASI KAYDEDİLDİ
Eylül 2025 itibarıyla, 42 ülkede toplam 3 bin 135 doğrulanmış M çiçeği vakası ve 12 ölüm kaydedildi. Bu vakaların yüzde 80’den fazlasının Afrika bölgesinde gerçekleştiği belirtildi. Son 6 haftada bulaşın devam ettiği 17 Afrika ülkesinde 2 bin 862 vaka doğrulanırken, bu süreçte 17 kişi hayatını kaybetti. M çiçeği virüsünün iki genetik türü bulunduğu ifade edildi: “Klad I” ve “Klad II”. Klad I, genellikle Orta ve Doğu Afrika’da görülen ciddi hastalıklara yol açan tür iken, Klad II ise Batı Afrika kökenli ve 2022’deki salgında etkili olan daha hafif tür olarak biliniyor.
KLAD 1B VARYANTI YENİ BİR TEHLİKE OLARAK BELİRGİNLEŞİYOR
Mevcut salgında görülen “klad 1b” varyantının yeni ve daha şiddetli bir tür olarak dikkat çektiği kaydedildi. Bu varyant, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğu kesimleri ve komşu ülkelerde daha yaygın olarak görülürken, Orta Afrika ülkeleri hem klad 1a hem klad 1b vakaları bildiriyor. Doğu Afrika ülkeleri ise sadece klad 1b vakaları raporluyor. DSÖ yetkilileri, salgının hızlı bir şekilde kontrol altına alınmasının kritik olduğunu vurguladı.
then "Add to Home Screen"