Dünya kağıt Türkiye ise plastik ambalaja yöneliyor

Dünya kağıt ambalaj tüketirken Türkiye, plastikten vazgeçmiyor.

Ambalaj Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Doğan Erberk de, dünyada tüketicilerin en fazla kağıt ambalajı tercih ettiğini belirtti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen Avrupa Birliği uyum çerçevesinde değişen ‘ambalaj standartları, dahilde ambalaj, nakliye ve gıda sicil yasası’ konulu toplantıda ürünlerde ambalajın önemi ele alındı. Toplantıya gerekli ilginin gösterilmemesi konuşmacıların tepkisine yol açtı.

Soğutma, Muhafaza, Taşıma Birimleri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Prof. Türk, tüketicinin artık ürünü daha çok inceleyerek ambalajı iyi olanı tercih ettiğini söyledi. İyi ambalajlanmış bir ürünün daha yüksek fiyatlara satılabildiğini belirten Türk, “Ambalaj bir ürünün sessiz satıcısıdır” dedi. Ambalajın hijyen ve sağlık bakımından tehdit oluşturmaması gerektiğini vurgulayan Türk, “Ambalaj, çevre kirlenmesine yol açmamalı, tüketicinin beğenisini kazanmalı, ekonomik olmalı ve içindeki ürünü korumalı” diye konuştu.

Ambalaj Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Erberk, tüketicinin hijyen bilincinin giderek artması nedeniyle ambalajın önemini arttırdığını ifade etti. Ambalajın bir markanın gelişimi için çok önemli olduğunu vurgulayan Erberk, “Elverişlilik, rahatlık, konfor, gelir seviyesi ile birlikte ambalaja olan talepler artıyor. Sağlık açısından güvenli, kolay açılabilen ve kolay okunabilen etiketler, yaşılar için rahatlık sağlayan ambalajlar ön plana çıkıyor” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Hüseyin Demirciler ise, ‘Ne üretirsek satabiliriz’ mantığının artık geçmişte kaldığını söyledi. Ambalajda ürünün özelliklerini belirten etiketlerin zorunlu hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Demirciler, “Ambalaj, son tüketiciye göre hazırlanmalıdır” dedi. Antalya Tarım İl Müdür Bedrullah Erçin de, yaş meyve sebze sektörünün sıkıntılarının önemli bir kısmının ambalajdan kaynaklandığını dile getirdi. Gazete kağıtlarının ambalaj yerine kullanılmasını tasvip etmediklerini belirten Erçin, “AB, koku ve tat üzerinde çalışırken biz hala ambalajla uğraşıyoruz” eleştirisinde bulundu.

ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Akıncı ise, rekabette ambalajın önemli rol oynadığını vurguladı. Ambalajın gıda güvenliğinin asli unsurlarından birisi olduğunu dile getiren Akıncı, “Son dönemlerde ambalajın geri dönüşümü ile ilgili çevre standartları ülkemizin gündemindedir. Bu konuda ISO 22000 ve HACCP gibi uygulamalar artık tarım ve gıda sektörleri için zorunlu hale gelmektedir” şeklinde konuştu.