İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, Adana Hekimevi’nde düzenlenen törende, doğum sırasında ve hemen sonrasında meydana gelen ölümlerin, erken tanı, tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi ile azaltıldığını söyledi.
Çatak, aşılama, ağızdan sıvı tedavisi ve anne sütü uygulamalarının yaygınlaştırılması ile bebek ölümlerinin hissedilir düzeyde azaldığını vurgulayarak yenidoğan ölümlerini azaltmak amacıyla düzenlenen kursların olumlu etkilerinin 2 önemli gösterge ile izlendiğini kaydetti.
Çatak, “1963 yılında binde 200’ü geçen bebek ölüm hızı, 2003’te binde 29’a düştü. Bebek ölümlerinin yüzde 56’sı yenidoğan döneminde oluyor. 1998’de binde 25.8 olan yenidoğan ölüm hızı 2003 yılında binde 12’ye düşürüldü. Anne ölüm hızının ise 1970’lerden bu yana yüzde 50 oranında azaltıldığı tahmin ediliyor. Bu veriler de gösteriyor ki önemli düzeyde başarı sağlanmıştır. Ülkemizde yenidoğanların solunum güçlüğü temel sorun olmayı sürdürüyor. Özel bir yenidoğan deneyimi olmayan kurumlarda sık sık müdahale gereksinimi doğuyor. Bu kapsamda, temel yenidoğan canlandırma uygulamalarının yerleştirilebilmesi için bu konuda eğitim almış ve standart uygulamaya sahip personelin yetiştirilmesine ihtiyaç duyuluyor.” dedi.
Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Tanju Altunsu da ülkedeki bebek ölümlerinin azaltılmasına yönelik çalışmaları anlatırken, doğum esnasında görev alan sağlık personelinin tümünün eğitime alınarak sertifikalandırılmasının amaçlandığını bildirdi.
Pratik ve uygulamalı kurs sonunda başarılı olan 24 pratisyen, kadın doğum ve çocuk uzmanı doktor ile 20 ebe, hemşire ve sağlık çalışanına sertifikaları verildi.