Açiklamada, 2006 betçesinde borç faizlerinden sonra en fazla pay askeri harcamalara, silahlanmaya, savunma ve emniyet hizmetlerine ayrilirken, egitim, saglik gibi alanlara ayrilan payin yerinde saymis olmasinin düsündürücü oldugu belirtildi.
Açiklamada su bilgilere yer verildi: “2005 yili bütçesinde egitime ayrilan pay yüzde 9.57 iken bu yil rakam yüzde 9.5 olarak belirlenmistir. 2005 yilinda egitim bütçesi 14.8 katrilyon iken bu yil sürekli olarak artan ögrenci sayisina ragmen ayrilmasi öngörülen rakam sadece 16.5 katrilyondur. Hükümetin bütçeden en çok pay egitime ayrildi söylemlerine karsin 2006 bütçesinden egitime ayrilan pay egitim sisteminin zorunlu ihtiyaçlarini dahi karsilamaktan uzaktir.
Özellikle son 10 yilda ögrenci nüfusu yari yariya artmis olmasina karsin, egitime bütçeden ayrilan pay bu artisin beste birini dahi karsilayacak düzeyde olmamistir. Bu yil için öngörülen bütçe rakamlari da göstermektedir ki egitim sisteminde yapisal hale gelen derslik açiklari ögretmen ihtiyaci ve parasal kaynak gereksinimi yine karsilanamayacaktir. Egitim ve bilim emekçileri açisindan önümüzdeki yil ne yazik ki yine kayip bir yil olacaktir. Ögretmen, okul, derslik, araç-gereç açiklari ve egitim emekçilerinin yoksullugunun önümüzdeki yil da tipki geçmis yillarda oldugu gibi devam edecek.
2006 yili Milli Egitim Bakanligi bütçe rakamlari çerçevesinde su tespitleri yapmak mümkündür: 2006 yili egitim için ayrilan bütçe 16 milyar 558 milyon YTL, konsolide bütçenin yüzde 9.5’ine, Gayri Safi Milli Hasila’nin yüzde 3.07’sine tekabül etmektedir. Egitim bütçesinin yüzde 65’ini olusturan 10 milyar 801 milyon YTL sadece personel giderleri için ayrilmistir. Cari ve sermaye transferlerinden olusan transferlerin orani yüzde 10, miktari ise 1 milyar 668 milyon YTL’dir. Mal ve hizmet alimi giderleri yüzde 9 araninda, 1 milyar 462 milyon YTL olarak ayrilmistir. Sosyal güvenlik kurumlarina devlet primleri gideri 1 milyar 394 milyon YTL. Mamul, mal alimlari, gayrimenkul alimlari ve kamulastirma ve onarim giderleri için ise 1 milyar 241 milyon YTL ayrilmistir.
Mal ve hizmet alimlari için ayrilan miktar sadece 1 milyar 462 milyon YTL’dir. Bu rakam toplam MEB bütçesinin ancak yüzde 9’una denk gelmektedir. Mal ve hizmet alimlari için ayrilan miktar içinde üretime yönelik mal ve hizmet alimlarina sifir YTL ayrilmistir. Diger mal ve hizmet alimlarinin dagilimi su sekildedir.
Tüketime yönelik mal ve malzeme alimlari 342 milyon 922 bin, hizmet alimlari, 319 milyon 122 bin, menkul ve gayrimenkul mal alim, bakim, onarim giderleri olarak 16 milyon 409 bin, tedavi ve cenaze giderleri 697 milyon 346 bin, yolluklar 85 milyon 434 bin, temsil ve tanitim giderleri 425 bin, görev giderleri olarak 442 bin YTL ayrilmistir.
Rakamlardan da açikça görülebilecegi gibi Milli Egitim Bakaniligi bütçesinin mal ve hizmet alim giderleri kalemi içinde sadece zorunlu olan giderler bulunmaktadir. Üretime yönelik mal ve hizmet alimlarina sifir YTL ayrilmis olup bu görüsü desteklemektedir. Bütçe’den 2006 yili için egitime ayrilmasi düsünülen payin egitim sisteminin en temel ihtiyaçlarini dahi karsilamaktan uzaktir. AKP Hükümeti egitimi ‘serbest piyasa sistemi’ne açmak okullari birer ticarethane gibi isletmek istegini önümüzdeki yilin bütçesini artirmayarak göstermistir. Bu anlamda 2006 yili egitim bütçesi tek kelime ile ‘Parali Egitime Devam’ niteligindedir.”